Нерядко предменструалният синдром и самата менструация са поръсени обилно с телесни и душевни болежки и нежният пол трудно успява да удържи емоцията вътре в себе си. Независимо дали ще „яхне метлата“ или пък ще потъне в мрачни и потискащи мисли, жената често страда от прекомерна емоционална окраска на настроението през тези дни от месеца - което има своето физиологично обяснение.
 
Някои казват, че и апетитът се повишава – нормално. В такива критични моменти утеха се намира най-често в сладките десертчета, особено в тези с шоколад. Жените изпитват такава нужда от него и той така добре помага в борбата, че повечето го приемат за физиологична нужда. Ново проучване е на път да отрече това вярване.
 

Гладът за шоколад е популярен феномен

И при това най-разпространен в САЩ. Жени от различни държави са попълнили подробна анкета относно хранителните им навици, и по-точно – кога и при какви обстоятелства изпитват силна нужда да хапнат малко (или не чак толкова малко) шоколад.
 
Сред жените от САЩ, отгледани от родители от същата държава, ясно отчетлива била тенденцията да страдат от силно желание за шоколад по време на менструалния им цикъл, докато такова явление се отбелязало сред по-малко от 30% от испанките и при едва 6% от египтянките.
NEWS_MORE_BOX
 
Географските различия в резултатите насочили към извода, че гладът за шоколад е преди всичко обществен феномен. Според авторите на проучването това се обяснява с факта, че в държава, в която тънката фигура е издигната в култ, менструалният цикъл се използва като удобно извинение за прием на иначе „забранени“ и вредни храни.
 

А помага ли все пак шоколадът?

Разбира се! Какаото е богато на магнезий, помагащ при напрежение – мускулно и нервно. Заедно с хормоните на щастието, наистина носи спасение от неприятните симптоми. Но да не се забравя, че съдържа и теобромин със силно стимулиращ ефект, който може да ви лиши от спокоен сън.
 
Социален феномен или не, какаото може да помогне – важното е да е с мярка!