Учени от центъра “Джон Инс“ успешно създадоха домати с променен генетичен материал, синтезиращи L-DOPA. Веществото се използва за лечение на болестта на Паркинсон и е есенциално за пациентите. Създаването на този метод може да предложи по-евтин и достъпен начин за набавяне на веществото в държави, в които достъпът до фармацевтичната индустрия е ограничен.


L-DOPA се синтезира от тирозин – аминокиселина, намираща се в множество храни. Веществото е предшественик на невромедиатора допамин и се използва за компенсация на липсата на такъв при паркинсонова болест.


Новаторската синтеза на L-DOPA е добра и за пациентите, при които се наблюдават странични реакции, като гадене, при употребата на химично синтезирано вещество.Учените избрали домата, тъй като е широко отглеждан и лесен за произвеждане. Те въвели в генетичната информация на вид домати нов ген, отговарящ за синтеза на L-DOPA в цвекло, където веществото се използва за синтеза на пигмент.


Друг въведен ген отговаря за синтеза на тирозиназа - ензим, превръщащ тирозина във L-DOPA. Това довело до значително повишен синтез  – 150 mg на килограм домати.


Следващата цел на научния опит е да се създаде линия за обработване на генномодифицираните домати, чрез която да се извлича веществото във вид, приложим във фармацевтичен продукт. Тъй като веществото е разтворимо, с помощта на нескъпа технология може лесно да бъде извличано от локално отгледани продукти. След това то може да бъде дистрибуирано.


От 1967 г. L-DOPA е обявен за златен стандарт в терапията на паркинсоновата болест още от 1967 г., когато е използван за пръв път във фармацевтичната индустрия. Това е едно от есенциалните лекарства срещу болестта обявено от световната здравна организация.


Съществуват и други растения синтезиращи L-DOPA в такива количества, но извличането му е значително усложнено. Друго изучавано растение е кадифеният боб – Macuna Pruriens. То съдържа около 10% L-DOPA в семената си, но усвояването им е трудно. Листата на растението са покрити с мукуня, причиняваща обриви и други алергични реакции по стопанските работници, а самият плод съдържа вещества, които причиняват халюцинации.


Допълнение към откритието са повишената трайност на доматите и по-голямата концентрация на аминокиселини в тях.

 

Източник:

https://www.technologynetworks.com/biopharma/news/scientists-produce-a-gmo-tomato-enriched-with-parkinsons-drug-l-dopa-343823?fbclid=IwAR26D0aT9CieOFnTPTTRqPuno2wV6tnJJLjWhXf9qQq6nISyDKZz2F-ul7k