Генната терапия може да има ключова роля в лечението на глаукома. Ново изследване, публикувано в Molecular Therapy обяснява по какъв начин генната терапия помага при лечението на водещата причина за слепота в световен мащаб.


Глаукомата е сборен термин за група от дегенеративни заболявания, които причиняват загуба на зрение като увреждат оптичния нерв зад очите. Заболяване от групата на глаукома поразява повече от 70 милиона души в световен мащаб. За да се забележи наличието на глаукома е нужно единствено да се обърне внимание на периферното ни зрение – ако то не е силно както преди, това е първият симптом на глаукома.  Освен оптичния нерв при глаукома се увреждат и ганглийните клетки на ретината, които пренасят зрителна информация към мозъка. 


Друг начин, по който глаукомата може да се забележи, е чрез повишено налягане в очите. Този показател има взаимовръзка със заболяването, защото при някои случаи чрез намаляне на това налягане развитието на заболяването може да бъде забавено или напълно спряно. Открити са и други фактори, които могат да бъдат третирани, за да се повлияе на глаукомата. Белтъкът neuroserpin е набелязан от изследователите, защото той има съществено значение за предпазването на ганглийните клетки в ретината. Освен това предишни проучвания докладват, че дефицита на този протеин има някаква връзка с невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер.


Установените факти от изследването са следните – жизненият цикъл на клетките е необратим, те се разграждат и „рециклират“ по естествен начин в организма. Но при липсата на neuroserpin този процес става значително по-забързан в ретината на окото. Протеина се окислява, губейки защитните си свойства. Заради свалянето на тази бариера, която е neuroserpin, клетките в ретината започват да се увреждат много по-бързо, водейки до увреждания в оптичния нерв и ганглийните клетки. 


Учените са установили начин да преустановят производството на neuroserpin в организма чрез генна терапия. Чрез генна терапия процесът е възобновен с допълнителния бонус, че този път протеина е резистентен към окисляване и заради това се очаква да е значително по-издръжлив на времето и други процеси, които засягат организма. Генната терапия се провежда чрез вкарване на синтетичен вирус в организма, който чрез наночастици носи инструкциите към клетките да произвеждат протеина.


Референции:
Gowing, G. (2023, June 27) Gene therapy could help treat glaucoma. Retrieved 2023, June 28 from https://medicalxpress.com/news/2023-06-gene-therapy-glaucoma.html
Gupta, V. (2023, March 9) Neuroserpin gene therapy inhibits retinal ganglion cell apoptosis and promotes functional preservation in glaucoma. Retrieved 2023, June 28 from https://doi.org/10.1016/j.ymthe.2023.03.008