Нов метод подобрява съсирването на кръвта при хемофилиците, сочи ново проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Изследователите използват генна терапия за лечение на шестима пациенти с диагностицирана хемофилия. Пациентите са мъже на средна възраст с тежка форма на хемофилия тип В.

Доброволците получават еднократна 20-минутна инфузия на здрав генетичен материал, с помощта на вирус.

Резултатите от генната терапия, показват, че нивото на протеините, отговорни за съсирването на кръвта, са се повишили с 2%, а при някои е достигнало 11%.

Процентното увеличение не е драстично, но показва засилване процеса на съсирване, от което може да се намали нуждата от медикаментозно лечение при хемофилия, коментират от изследователския екип.

 

Хемофилията е наследствено заболяване, при което е нарушен процесът на съсирване на кръвта, дължащ се на недостатък на кръвосъсирващия фактор. Заболяването засяга предимно мъжкия пол.  

При тежки случаи е възможно да се получи спонтанно вътрешно кървене в различни части и органи, включително и в мозъка. Вътрешните кръвоизливи в ставите могат да причинят инвалидизиращи проблеми, свързани с възпрепятстване на движението и силна болка.