Има хора, които пият кафе от време на време, а има и такива, които не могат да започнат деня си без чаша от ободряващата напитка. Скорошно проучване установява, че гените имат много общо с навиците на хората, свързани с консумацията на кафе
 
Мащабното проучване включва 20 000 души, които редовно консумират кафе. То е проведено от изследователи от Харвардското училище по обществено здраве и Brigham and Women’s Hospital
 
Изследователите успяват да идентифицират 6 генетични варианти, свързани с консумацията на кафе. Мета-анализът обяснява защо еднакви количества от напитката могат да повлияят различно на различните хора.
 
Резултатите осигуряват генетична база за по-нататъшни проучвания относно връзката между кафето и здравето
 
Изследователите успяват да установят два генетични варианта, които участват в „картографирането“ на два гена - POR и ABCG2, които се свързват с усвояването на кофеина. Освен това, те идентифицират други два варианта, близки до гените, за които се смята, че определят ефекта от кафето. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Те са открити в близост до GCKR и MLXIPL, чието участие с глюкозата и липидния метаболизъм са добре установени. Тяхната връзка с кофеина обаче не беше известна досега. 
 
Резултатите от проучването сочат, че консумацията на кафе естествено се модулира от хората така, че те да изпитат ефектът от кофеина оптимално.