Идентифицираха ген, който е отговорен за развитието на най-агресивната форма на рак на гърдата. Учените смятат, че ако открият начин да го блокират, ще може да се намали степента на агресивност на туморната формация.
 
По време на ново проучване, изследователите разират, че генът ID4 не просто е индикатор за троен отрицателен рак на гърдата, но също така го и контролира. От анализа става ясно, че високите нива на ID4 са налични в близо половината от всички случаи на тройно негативен на рак на гърдата. При тях прогнозата е лоша. 
 
От проучването също така става ясно, че блокирането на гена ID4 води до спиране на деленето на туморните клетки
 
За тройно негативен рак на гърдата става дума, когато той е естроген-, прогестерон и HER2-отрицален. Когато трите рецептора са налични, заболяването може да се лекува с медикаменти. 
 
Тази форма на заболяването се среща сред близо 15% от всички случаи на рак на гърдата. Хората, които ги развиват, имат по-голям риск от рецидиви и по-малък шанс за оцеляване, в сравнение с тези, които са засегнати от другите форми на заболяването.
 
Някои пациенти, засегнати от най-агресивната форма на онкологичното заболяване, преживяват едва 3 – 5 години, докато други могат да оцелеят толкова дълго, колкото и пациенти, засегнати от по-леките форми на рака на гърдата
 
Изследователите откриват вероятно обяснение за различието в преживяемостта сред тези пациенти. Има две различни форми на тройно негативния рак на гърдата, които произхождат от различни типове клетки. Оказва се, че по-агресивната му форма води началото си от стволови клетки, а останалите – от друг тип специални клетки. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Стволовите клетки имат свойството да се превръщат в различни видове клетки и тъкани. Те осигуряват форма на възстановяване на организма. Начинът, по който стволовите клетки могат да бъдат гъвкави и да се разпространяват по други тъкани, е подобен на начина, по който се развива ракът.
 
Новото проучване установява, че генът ID4 определя дали стволовите клетки ще се развият в специални клетки. Когато този ген е блокиран, се стимулират други гени, които водят до развитието на специални клетки. 
 
Данните от проучването са публикувани в Nature Communications.