Увредени клетки в ретината биха могли да се възстановят с подобни на тях, открити във водораслите. Техниката вече е изпробвана върху лабораторни мишки и учените смятат, че до две години тя би могла да се прилага и при хората.


Алън Хорсиджър, от университета в Южна Калифорния, обяснява пред списание New Scientist, че главната цел е да се разработи лечение за слепотата. Още повече, че много хора страдат от нарушено зрение в следствие на увреждане на ретината.


Ретината представлява онази част на около, където нервните клетки преобразуват светлината в електрически и химически сигнали, които от своя страна достигат по зрителния нерв до мозъка.


Водораслото трябва да бъде чувствително към светлина, за да може да се стреми да открива слънчева светлина с цел фотосинтеза. Клетките, взети от водораслите ще бъдат използвани от учените, за да „запълнят“ повредените части на окото. Техниката включва инжектиране на гена в ретината.


Предварително направените тестове показват, че след проведеното лечение, мишките могат отново да виждат светлина и изглежда, че ефектът е категоричен и необратим.


Все още обаче стои въпросът, колко успешен ще бъде резултатът при хората, доколко те ще могат да виждат, ще бъдат ли в състояние да четат по-дълги текстове, обяснява Пийт Кофи от университетския колеж в Лондон.