Гъбичните инфекции са голяма група заболявания, които могат да засегнат кожата, нейните придатъци – косми, нокти; влагалище, лигавицата на устната кухина и различни вътрешни органи при проникване на причинителя в тях (при различни манипулации, хирургична интервенция или по съседство от засегнат орган).


Някои от гъбичните причинители представляват нормална флора, която при определени условия може да прояви патогенни свойства до поява на съответната клинична картина. Добри условия за размножаване на гъбичките са влажните места – лигавицата на влагалището, в кожните гънки, както и кожата между пръстите на краката.


Най-честите симптоми на вагинална инфекция са сърбежът, зачервяването, парене по време на уриниране, болка при полов контакт. Откроява се специфична неприятна миризма, както и наличието на течение. Опитните специалисти още при преглед могат да установят характеристиките на гъбичната инфекция и съответно да назначат директно лечение. Оптимален вариант за диагностика е вземането на секрет преди да започне лечението на инфекцията, за да не бъдат компрометирани резултатите.При директната микроскопия след вземането на секрет, той се обработва и в последтвие се гледа под микроскоп за установяване наличието на вида на причинителя – гъбички, бактерии, някои паразити. Методът е ориентировъчен, като златен стандарт се приема културелното изследване, при което се прави посявка върху специфични среди и в рамките на седмица до две се установява конкретният тип на причинителя.


При засягане на кожата характерни са лезиите, които се откриват на засегнатото място – появяват се зачервени плаки с кръгла форма и периферно залющване. Налице е сърбеж, с или без наличието на парене.


NEWS_MORE_BOX


Опитните дерматолози бързо се насочват за наличието на гъбична инфекция и обикновено изписват противогъбичен препарат. Преди назначаване на лечение се взема материал от лезията чрез остъргване. Материалът се поставя върху предметно стъкло и се обработва най-често с калиева основа. След кратък престой на препарата се преминава към директната микроскопия. За повишаване на точността могат да се използват и някои багрила, с които се обработва материалът. Резултати се получават в рамките на 30 минути до 1 час.


Друг метод за изследване е флуоресцентният метод. Използват се специални лампи, които излъчват ултравиолетова светлина с определена дължина на вълната – т. нар. лампи на Wood. Характерно е, че при осветяване на лезията различните микроорганизми светят в различни цветове. По този начин могат да бъдат различени не само различни типове гъбични причинители, но и някои бактериални.


Културелното изследване представлява посявката на взетия материал върху специална среда, най-често за гъбични инфекции се използва средата на Себуро.

 

Изследването изисква няколко дни до една или две седмици преди излизане на резултатите. Характеризира се със значителна точност в сравнение с останалите методи. След вземане на материал от засегнатия участък се започва емпирично лечение, а след получаване на резултатите се преценява дали то е подходяща или да бъде сменено с друг медикамент.