През последните години при гастроентерологичните процедури се постигна забележителен напредък, който позволява все по-широкото им приложение, но  все още има някои митове, които карат хората да се страхуват от предприемането им. Качеството и точността на ендоскопските обородуване и устройства, чрез които се прави ендоскопската диагностика, значително са се подобрили на технологично ниво и е важно пациентите да знаят за какви заболявания се използват.
 
По този повод говорим с проф. Атакан Йешил от университетската болница в Истанбул - Йедитепе (Yeditepe University Hospital). Той е част от нейния екип от 2014 г., започвайки в клиниката по вътрешни болести и гастроентерология. Откакто завършва престижния медицински факултет на университета Иракра в Истанбул през 2003 г., проф. Йешил практикува в едни от водещите медицински центрове и институции в Турция. Над 20 от неговите статии са наградени и публикувани във водещи международни медицински издания. Член е на редица професионални организации, сред които Европейската асоциация за изследване на чернодробните заболявания.
 
Повече от 20 години изминаха от създаването на гастроинтестиналния видеоскоп. В сравнение с диагностичните процедури, използващи други медицински инструменти, ендоскопската диагностика дава по-точни резултати чрез биопсии и минимално инвазивно лечение, като например използването на инструменти за ендотерапия за отстраняване на полипи.
 
Днес е възможно не само да се диагностицира дали една лезия е доброкачествена или злокачествена, но и да се вземат решения за лечение на място на база фактори като размер, дълбочина и колко нетипична е лезията. Употребата на седация, която предизвиква състояние на сънливост преди процедурата, често се използва, за да се сведат до минимум тревожността и дискомфорта на пациента по време на ендоскопията. Но тя не е единствената процедура, която се използва при откриването на стомашно-чревни заболявания. Ето кои са най-често използваните и за какво могат да ни помогнат.
 

Ендоскопия

Чрез ендоскопията, която най-общо означава директно оглеждане на вътрешни органи, могат да се изследват хранопровод, стомах и дванадесетопръстник. Извършват се диагностични наблюдения относно доброкачествени или злокачествени лезии, гастритни язви и инфекция с Helicobacter pylori, която има роля в патогенезата на някои заболявания на стомаха. Тази бактерия може да предизвика гастрит, язви и стомашен карцином. Също така причинява болки в горната част на корема, подуване, гадене, повръщане и подуване на корема. Ако при изследване се открие нейното наличие, то веднага трябва да се започне лечение.
 
Какви са най-важните симптоми, които показват необходимост от ендоскопско изследване?
 
 • Новопоявили се симптоми след 50-годишна възраст;
 • Фамилна анамнеза за рак на хранопровода или стомаха;
 • Непредизвикана загуба на тегло;
 • Продължително повръщане или повръщане на кръв;
 • Кървави или черни изпражнения;
 • Трудност при преглъщане;
 • Желязодефицитна анемия;
 • Диария при пациенти, за които се подозира заболяване на тънките черва. Такъв пример е целиакията - непоносимостта към белтъка глутен.
 
Ендоскопските процедури могат да се използват и за терапевтични цели. Обичайните терапевтични процедури включват полипектомия (отстраняване на полипи от вътрешната лигавицата на дебелото черво), поставяне на стент, отстраняване на чужди тела, гастростомия (за пациенти, които не могат да преглъщат), лечение на гастроинтестинално кървене чрез различни методи като коагулация (преминаване от течно в твърдо състояние), склеротерапия (инжектиране на склерозиращ агент в разширената вена, който да я изключи от кръвообращанието и да насочи кръвта към нормално функциониращи вени), както и отстраняване на злокачествени лезии.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Колоноскопия помага за ранно диагностициране на проблеми

Колоноскипята позволява оглеждането на цялото дебело черво и ректума отвътре, а често и крайния илеум (крайната част на тънково черво). Препоръчително е тази процедура да се извърши на всеки човек над 50 години. Чрез колоноскопското изследване могат да се открият полипи и да се премахнат. Полипите могат да рецидивират в ракови образувания в рамките на 5-10 години, но при премахването им рискът от рак е близък до 0. Последващи колоноскопии би трябвало да се правят на всеки няколко години, като честотата зависи от типа на полипите. Друго заболяване, което може да се открие чрез това изследване е улцерозен колит - хронично заболяване, характеризиращо се с възпаление и язви на лигавицата на дебелото черво.
 
Какви са симптомите, които сигнализират, че пациентът трябва да се подложи на колоноскопия?
 
 • Изследване на необяснимо гастроинтестинално кървене;
 • Наличние на фекална окултна кръв (кръв в изпражненията);
 • Необяснима желязодефицитна анемия;
 • Проверка и наблюдение на новообразувания на дебелото черво (на всеки 5-10 години на възраст над 50 години или при наличието на фамилна анамнеза за рак или полипи на дебелото черво);
 • Хронична диария с необяснен произход.
 

Какво представлява ЕРХПГ?


Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография е диагностична процедура, предназначена за изследване на заболявания на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса. За да се намали дискомфортът до мнимум, ЕРХПГ се извършва под анастезия. Често терапевтичните мерки могат да се предприемат и по време на ЕРХПГ, примерно да се премахнат камъни в жлъчните пътища или да се облекчи обструкцията им (запушване на пътищата).
 
По време на ЕРХПГ дуоденоскопът преминава през устната кухина, хранопровода и стомаха, за да стигне до тънките черва. Може да се извърши скрининг - в дванадесетопръстника се вкарва констрастно вещество и се правят рентгенови снимки, като цялата процедура трае от 20 минути до 1 час.
 
Възможно е и лечение - след откриването на жлъчен път във втората част на дванадесетопръстника, входът на жлъчния канал се разширява и така премахването на камъни става възможно.
 
Кои пациенти трябва да предприемат ЕРХПГ?
 
 • Тези, които имат жълтеница;
 • Тези, които имат камъни в жлъчните канали;
 • Тези, които имат нужда от оттичане на жлъчните канали с обструкция поради туморни образувания, както и за да се поставят стентове.
 

Ендоскопски ултразвук

Ендоскопският ултразвук (ЕУ) е техника, при която ултразвуков трансдюсер (датчик) е поставен на върха на ендоскопа. Това осигурява изображения с висока резолюция на стената на гастроинтестиналния тракт и съседните му структури. Ендоскопското ултразвуково изследване може да се извърши за преглед на субмукозни тумори (такива, които избутват и изместват лигавицата на органа), твърди образувания на панкреаса, муковисцидоза (образуване на гъст, вискозен секрет в белите дробове, панкреаса, черния дроб и червата), както и за други видове стомашно-чревни тумори.
 
Кога се препоръчва ендоскопско ултразвуково изследване?
 
 • При наличие на стомашно-чревни тумори и такива в жлъчните пътища;
 • При оценка на аномалии на стената на стомашно-чревния тракт или съседните му структури;
 • За вземане на тъкани от лезии, намиращи се или съседни на стената на стомашно-чревния тракт;
 • При оценка на аномалии на панкреаса, включително масови псевдоцисти, кисти и хроничен панкреатит
 • При оценка на аномалии на жлъчката.
 
Капсулна ендоскопия
 
При това изследване се поглъща капсула, снабдена с микрочипове, батерия, светлинен изтоник и радиочестотен предавател, който предава информация на детектор, фиксиран в областта на корема на пациента. След 24 часа тя се прехвърля на компютър, където се анализират направените снимки. Най-често се използва за изследване на хранопровода, стомаха и тънките черва. Това е първично изследване за пациенти с неясно гастроинтестинално кървене. Други често срещани области на употреба са предполагаеми тумори на тънките черва и малабсорбционен синдром (процес на нарушено усвояване на хранителните вещества).
 

Ентероскопия

При ентероскопията се поглъща безжична капсула, в която има вградена миникамера и в рамките на няколко часа тя предава образите на структурите на храносмилателния тракт, през които преминава.Това е ефективна и сигурна техника за изследване на тънките черва. Чрез нея могат да се диагностицират предполагаеми лезии на тънките черва, разрастване на чревната лигавица, образуване на полипи, нарушение на чревния пасаж, както и за вземането на биопсии.