Според ново проучване, проведено от изследователи от Университета в Кадиф, Уелс, аспиринът може да предостави най-ефикасното лечение за възпалено гърло, ако се стрие и се прави гаргара, без да се преглъща. Аспиринът е салицилат и помага за намаляване на болката. 
 
Повечето случаи на възпалено гърло се дължат на вируси, които са и основните виновници за простудата и грипа. В други случаи причина могат да бъдат и бактериални инфекции
 
Гаргарата с вода и аспирин помага за облекчаване на болките в гърлото за около шест часа. Учените обясняват, че този разтвор може да помогне и при запушен нос
 
Освен грип и настинка, други причини за възпалено гърло може да са алергии, сухота, дразнене, напрежение в мускулите, гастроезофагеална рефлуксна болест, инфекция с ХИВ и наличие на тумори. Експертите обясняват, че е важно да се установи причината за възпаленото гърло, преди да се пристъпи към какъвто и да е вид домашно лечение. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според центровете на контрол и превенция на заболяванията има няколко начина да предотвратим неприятното състояние, като спазване на добра хигиена на ръцете, да се избягва близък контакт с хора, които са болни от грип или настинка или имат инфекции на горните дихателни пътища, да не пушим и да не се излагаме на цигарен дим.
 
С малко почивка гърлото ще се възстанови за около една - две седмици, обясняват учените.