Френската биотехнологична компания Valneva съобщи за положителни резултати от "Фаза 3" на клиничните изпитвания на нейния кандидат за ваксина срещу коронавируса - VLA2001, предаде Ройтерс.

 

Ваксината е предизвикала по-силен имунен отговор и по-малко странични ефекти от тази на британската компания AstraZeneca. Това посочва изпитване на 4012 участници на възраст 18 и повече години на 26 тестови места във Великобритания.При провеждане на своите тестове френският разработчик на ваксина сравнява резултатите с тези на вече регулаторно одобрена Covid ваксина. При други изследвания за ефектите на продукта се дава плацебо на част от доброволците, тъй като различните ваксини са все по-достъпни. 

 

"Тези резултати потвърждават предимствата, често свързани с инактивираните ваксини (съдържащи мъртви микроорганизми със запазена антигенна структура)", каза главният изпълнителен директор на Valneva Томас Лингелбах, добавяйки, че компанията вярва, че това ще има важен принос в борбата срещу Covid-19.

 

Френската биотехнологична компания също така заяви, че се подготвя за изпитвания при деца на възраст от 5 до 12 години и за спонсорирано от Valneva проучване за оценка на ефективността на ваксината VLA2001 за тези, които се нуждаят от бустерна ваксинационна доза.

 

Компанията разширява изпитанията на своя кандидат за Covid ваксина VLA2001 и продължава преговори с Европейската комисия за потенциален договор.

 

Президентът на френската биотехнологична компания Франк Гримо заяви, че вярва, че разработената от компанията ваксина срещу Covid-19 може да се окаже ефикасна с над 80% по време на късните етапи на нейните изпитвания.

 

По-рано тази година от Valneva заявиха, че ваксината е показала ефективност от над 90% в проучване на ранен етап. Ваксината, наречена VLA2001, не причинява "никакви тежки нежелани реакции", съобщиха през април от компанията, визирайки резултати от първа фаза на проучването.

 

Тогава главният изпълнителен директор Томас Лингелбах заяви:

 

"Изключително сме доволни от тези резултати, които ни довеждат крачка по-близо до предоставянето на инактивирана ваксина, за да помогнем на глобалната борба срещу Covid-19.

 

Светът се нуждае от множество ваксини, както и от бустерни възможности. Като се имат предвид потенциалните предимства, често свързани с цялостно инактивирани вирусни ваксини, ние вярваме, че VLA2001 ще има важна роля".