Приемът на дневна доза от 400 микрограма фолиева киселина през първите месеци на бременността намалява риска жените да родят бебета със заешка устна, показва ново проучване.

Заешката устна е едностранно или двустранно цепната горна устна, съпроводена или не от цепка на челюстта.
Известно е, че редовният прием на фолиева киселина преди зачеването и в ранна бременност намалява риска за бебето от дефекти на невралната тръба като спина бифида.

Проучване, публикувано в British Medical Journal, включва майки от Норвегия родили  през периода 1996-2000 година.  377 от новородените били  със заешка устна, а 196 с цепка на небцето. Майките са били анкетирана относно диетата, употребата на алкохол, цигари и лекарства по време на ранна бременност. Те също така са били питани за прием на мултивитамини и фолиева киселина, както и за честота на употребата.

Като са използвали тази информация, изследователите са изчислили, че дневния прием от 400 микрограма фолиева киселина редуцира риска от заешка устна с или без цепнатина на небцето с до 40 процента. Диета, богата на плодове, зеленчуци и други храни с високо съдържание на фолиева киселина намалява риска до 25 %. Като цяло рискът за тези малформации бил най-нисък сред жените, които са приемали допълнително фолиева киселина, мултивитамини и са спазвали диета богата на фолиева киселина.