Приемът на фолиева киселина в комбинация с медикамент за лечение на хипертония може значително да понижи риска от инсулт сред възрастните, които страдат от високо кръвно налягане. Това става ясно от данните на ново проучване, публикувано на страниците на JAMA
 
Хипертонията е добре известен рисков фактор по отношение на инсулта. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ около 8 от 10 инсулта са сред хората, които страдат от високо кръвно
 
По време на предишни проучвания, които „разследват“ връзката между приема на фолиевата киселина и сърдечносъдовите заболявания, учени откриват, че витаминът може да бъде ефективен и за понижаване на риска от инсулт. Но не е имало проучване, което да бъде фокусирано изцяло върху тази връзка, подчертават авторите. 
 
Изследователският екип си поставя за цел да проучи връзката между приема на фолиева киселина под формата на добавки и инсулта сред 20 702 участници от Китай. Те са на възраст между 45 и 75 години, а характерното за тях е, че страдат от хипертония, но никой няма анамнеза за инсулт или сърдечен пристъп.
 
В самото начало на проучването са измерени нивата на фолиева киселина в организма на участниците. Оценени са също така и вариациите на MTHFR C677T - CC, CT или TT, които могат да повлияят на нивата на фолиевата киселина
NEWS_MORE_BOX
 
За периода между май 2008 г. и август 2013 г. участниците са разделени на произволен принцип на две групи. Половината от тях получават по 10 мг еналаприл – медикамент за лечение на хипертония, в комбинация с 8 мг фолиева киселина ежедневно. Останалите участници приемат само по една доза от 10 мг от медикамента, понижаващ кръвното налягане. 
 
От наблюденията на изследователския екип става ясно, че за периода от 4 – 5 години 282, или 2,7%, от доброволците, подложени на комбинираното лечение, получават инсулт. За сравнение, 355 – 3,4% от приемащите единствено медикамента биват засегнати от състоянието. 
 
Учените изчисляват, че приемът и на фолиева киселина, заедно с медикамента за понижаване на високото кръвно налягане, намалява риска от инсулт с 21%.