В проучване, публикувано от изследователите на Mount Sinai в Environment International, се изследва връзката между нивата на флуорид в питейната вода и здравето на бъбреците и черния дроб. Според резултатите флуоридът може да причини намаляване на функциите на бъбреците и черния дроб при младите хора. Тези изводи са направени от комбинацията на това проучване заедно с предишни изследвания за експозиция на юношите на по-високи нива на флуорид.

 

В проучването са участвали 1 983 юноши, на които е взета кръвна проба и още 1 742 млади, на които е изследвано съдържанието на флуорид в чешмяната вода в домовете. Оказва се, че въпреки ниските концентрации на флуорид в чешмяната вода, те могат да засегнат бъбреците и черния дроб и да допринесат за тяхната дисфункция.


 

Кои са потенциалните странични ефекти за здравето от приема на флуорид? На първо място, това включва увреждане на бъбреците и черния дроб. Той може да причини също дисфункция на щитовидната жлеза, но също заболяване на костите и зъбите, както и още много други неразположения и заболявания.

 

Откритията също показват, че хората, които имат нарушена бъбречна или чернодробна функция, могат да усвояват повече флуор в телата си. Твърди се още, че тялото на юноша отделя само 45% флуор в урината чрез бъбреците, а тялото на по-възрастен отделя около 60%. По принцип бъбреците натрупват повече флуор от всеки друг орган в тялото. Смята се, че приемът на високи нива на флуорид от животните и хората може да бъде токсично.

 

Авторът на изследването Ашли Малин, доктор в катедрата по екологична медицина и обществено здраве в медицинското училище в Икан твърди, че въпреки ползите от флуорида за зъбите, наскоро се появиха опасения относно широкото му добавяне към питейна вода или солта. Според него са необходими допълнителни проучвания, за да се проучи влиянието на хроничното излагане на флуорид върху бъбреците и черния дроб. 

 

Смята се, че ако резултатите от това проучване се потвърдят и от други изследвания, тогава те могат да се вземат предвид при изготвянето на насоки и препоръки за поддържането на бъбречната и чернодробната функция на младите хора, но също и за поддържане на цялостното здраве.