Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего откриха възможност за набелязване на трудно забележимите периферни нерви при хирургически интервенции. За целта инжектират флуоресцентни пептиди, благодарение на които нервите излъчват флуоресцираща светлина. Това насочва хирурзите при работата им по време на операция, се посочва в доклада, публикуван в онлайн списанието Nature Biotechnology.
 

При сложните хирургически операции могат да се получат усложнения в следствие на прекъсване на нерв, което да доведе до трайна парализа на пациента. Операции, като премахване на туморни образувания или възпалени тъкани, променят формата, големината и местоположението на тъканите, при което могат да засегнат важни нерви. Методът дава възможност на хирурзите да се избегнат сериозни и неволни грешки, казва ръководителят на изследването д-р Куейн Нгуен.
 

Флуоресцентните пептиди представляват протеинов фрагмент, състоящ се от аминокиселини. Пептидът се свързва с периферната нервна тъкан, като по този начин я отделя от съседните тъкани.
 


Светлинният ефект на нервите продължава от 6 до 8 часа, след което изчезва от само себе си.
 

Методът е все още в тестов период. Необходими са нови изследвания преди прилагането му в медицинската практика. Учените очакват скоро да получат необходимите резултати за целта.