Лекарство, използвано срещу хиперхолестеролемия дава добри резултати при терапията на пациенти с COVID-19, съобщават медици. Фенофибрат е медикамент, който е на пазара от десетилетия и няма сериозни странични ефекти. Приложен при коронавирусна инфекция би могъл да облекчи състоянието на пациентите до степен на обикновена настинка и елиминирането ѝ в рамките на седмица. 


Учените, изследващи лекарството откриват, че коронавирусът променя метаболизма на липиди в белодробните клетки и води до отлагания на липиди в тъканта на белия дроб. Последните са нужни на вируса за неговото възпроизводство. 


Спирането на този процес може да помогне за предотвратяване появата на проблеми, свързани с усложняването на заболяването. По този начин е възможно вирусът да бъде по-лесно контролиран и съответно да се потисне и намалят симптомите на COVID-19, смятат учените.Докато SARS-CoV-2 възпрепятства способността на организма да разгражда мазнините, фенофибратът задейства този процес чрез свързване и активиране на ДНК, който е блокиран от него, тоест лекарството позолява на клетките да изгарят мазнините отново.1 


Откритието е на проф. Яков Нахмиас от Еврейския университет в Йерусалим и д-р Бенджамин тенОевер от Медицинския център Маунт Синай, чиято цел е била да проверят действието на различни налични лекарства за ефекта им да възпрепятстват способността на коронавируса да се възпроизвежда. 


Според тях финофибрат показва обещаващи резултати. Терапията с медикамента е позволила клетките да изгорят повече мазнини и да прекъснат вкопчването на вируса в тези клетки. Според данните им за 5 дни лечение вирусът значително намалява в тялото. 


Експертите се надяват резултатите от откритието им да се потвърдят в клиничните изследвания. Ако това стане, фенофибрат може да се предписва с цел да намали способността на вируса да функционира, докато медицината открие начин как да го неутрализира напълно. Подобно лечение ще е в изключителна полза в борбата с COVID-19 и справянето с болестта при втората вълна преди да бъде възможна ваксинопрофилактиката срещу SARS-CoV-2.


Работа на друг научен екип също докладва за хипотетичен положителен ефект на фенофибрат при COVID-19. Фенофибратът е PPAR-alfpha агонист и като такъв повишава нивата на сулфарид, което според предположенията на учените е от полза срещу COVID-19, се пише в резюмето на изследването, публикувано в Science Direct.


Сулфатидът е свързан с различни инфекции. Присъства повсеместно в нервната система и се синтезира в черния дроб. Намира се и в бета-клетките, които имат важна роля за производството и отделянето на инсулин. Среща се и в кръвта.


Заради наличието му на много клетъчни повърхности, изследователският екип проверява и отхвърля впоследствие хипотезата той да е вирусен рецептор. Въпреки това уточняват те, той пречи на процеса на проникване на вируса през клетъчната мембана, въпреки че играе противоположната роля по отношение на човешкия паравирусен грип тип 3.


Пациентите с най-нисък процент на сулфатид в кръвта са с два пъти по-висок риск от хипертония в сравнение с лицата с най-високо количество. Пациентите с хипертония и/или метаболитен синдром са с по-ниско количество на сулфатамид в кръвта. Предполага се, че при децата нивата на сулфатид са по-високи в сравнение с възрастните. Хипотезата е, че високите нива на сулфатид намаляват силата на инфекцията или тежестта на заболяването, докато при хипертония и нисък сулфатид това е обратното. Средствата, които повишават сулфатида са фенофибрат или серин, чиито действия срещу коронавирусно заболяване предстои да бъдат изследвани.


Тази хипотезата е на Карстен Бушард от Института „Бартолин“, Rigshospitalet, Копенхаген, Дания.

 

Източници
https://www.timesofisrael.com/existing-drug-may-downgrade-covid-threat-to-common-cold-level-jerusalem-study/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7372998/