Херпесът
Херпесът на устата се дължи на инфекцията с херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1) . Същият причинител е отговорен не само за лабиалния херпес, но и за кожния херпес по лицето, очите, някои гингивомастити.

 

При изява на херпеса се наблюдават мравучкане, изтръпване, зачервяване, на кожата понякога изсъхване и напукване, признаци, които в голяма част от случаите остават неразпознати от засегнания.
 
 


По-късно се развиват типичните оплаквания за херпеса - болка, сърбеж, парене, поява на болезнени пъпкоподобни образувания, които в последствие образуват мехурчета, изпълнени със серозна течност, която е силно заразна. След спукването, мехурчетата се превръщат в ранички, които постепенно преминават в корички.

 

Състоянието се отличава със силен дискомфорт.


Себеизолация! Депресия! Влошено самочувствие!
Напълно естествено е при всеки опит за усмивка херпесът да предизвиква по-силна болка, която се дължи на разпъване на инфектираната изсъхнала и силночувствителна кожа. Херпесът въздейства негативно на самочувствието и настроението. Появата му влошава общуването с другите хора. Неприятният херпес на лицето е причина засегнатият да иска да се скрие от всички за известно време.

При анкета на страдащи от лабиален херпес се изтъкват следните причини на дискомфорт:

 • Неприятен външен вид (92%),
 • Продължителност на протичане (84%),
 • Неудобство при общуване (82%),
 • Неспокойствие (55%).


Как се заразих?!
Заразяването най-често става в детска възраст - целувка от възрастни, които вече са заразени с вируса, използване на общи вещи като тоалетни кърпи, пиене от едни и същи чаши или употреба на общи козметични средства. Коварството на вируса се състои в това, че веднъж заразен, човекът остава негов носител за цял живот. След първата изява е възможен рецидив.
Не е задължително след инфектиране с вируса веднага да се появи херпес. Вирусът може да се активира много след инфектирането при спад на имунната система. Някои хора, въпреки че са заразени, е възможно да не развият симптомите на кожната му изява и остават само носители. Статистиката е - един от трима инфектирани с херпес симлекс вирус тип 1 развива типичните и неприятни оплаквания, засягащи устните и лицето.


Отново херпес!
Факторите, които провокират вторичната инфекция с херпес симплекс вирус тип 1, повторната поява на херпес, най-често са:

 • друга вирусна инфекция, протичаща с повишаване на телесната температура,
 • хронична умора,
 • стрес,
 • продължително излагане на силна слънчева светлина,
 • възпаление на кожата,
 • механично дразнене на кожата, търкане,
 • хирургична намеса при заболявания на зъбите,
 • хормонални промени (менструация, бременност, менопауза) и др.


Колко време ще продължи този път?
Първата изява на лабиалния херпес обикновено протича в детска възраст и в повечето случаи протича без оплаквания, а когато има такива, състоянието наподобяват възпаление на кожата или лигавицата на устата. Рецидивите на херпеса варират индивидуално. Като количество могат да достигнат до 12 за година. Засегнати са повече жените, отколкото мъжете. Изявите на херпеса се наблюдават по-често през студеното полугодие, когато имунитетът е намален.
При хора със съхранен имунитет средната продължителност на оплакванията е 7-8 дни, но в някои случаи възстановяването може да отнеме 15 дни.


Как да си помогнем?
Голяма част от страдащите от херпес на устата и лицето се примиряват и търпеливо понасят новата изява. Други използват различни средства за мазане, включително и недикаментозни, от които не получават подобрение и облекчаване на състоянието си. Известни са и ограничен брой лекарствени средства за симптоматично лечение при херпес.
Най-ефикасният метод за терапия на херпеса е прилагането на локално лекарство, което се втрива в кожата. За да се справите бързо с херпеса още при първите признаци на появата му, ви предлагаме Фенивир крем.

 

Защо Фенивир?

 • Доказано е, че Фенивир крем скъсява периода на оздравяване с 30%.
 • Средството бързо повлиява болката, сърбежа и паренето.
 • Значително съкращава времето, през което херпесът е източник на зараза.
 • Ефикасен е дори във фазата на мехурчетата.


Действието му се дължи на - активната съставка
Пенцикловир е основната активната съставка на Фенивир крем. Притежава мощно антивирусно действие, което потиска развитието на вируса в засегнатата кожа, устните или друг участък от лицето. Периодът му на действие е продължителен, което намалява периода на оздравяване средно с 30%.


Как се използва?
Фенивир крем се прилага при първите оплаквания за изява на херпес, на всеки 2 часа през деня. Могат да се нанесат общо 6-8 апликации за 24 часа. Срокът на лечение обикновено продължава 4 дни.
Препоръчително е лечението да започне още при усещане на нарастваща болка, мравучкане, напрежение и зачервяване на кожата.

Фенивир крем е ефикасен във всички фази на херпесната инфекция дори когато вече са се образували мехурчетата.


Бременност и кърмене
Няма повод за притеснение относно нежеланите реакции при употребата на крема при бременни или кърмещи жени, тъй като системната абсорбция на Пенцикловир след локалното приложение на Фенивир е минимална.
При бременност и кърмене Фенивир крем трябва да се прилага след консултация със специалист.

 

 

Фенивир крем е лекарство за възрастни и деца над 12 години. Съдържа пенцикловир. Преди употреба прочетете упътването. А47/15.08.2007