Лекарство за сутрешно гадене, изтеглено от пазара в САЩ преди 30 години, получи повторно разрешение за употреба от Администрацията за храни и лекарства. Оказва се, че съдебните искове срещу производителя, претендиращи за обезщетение поради родилни дефекти, са несъстоятелни и продуктът е безопасен за употреба.

 

Закъснялата реабилитация ще върне продукта Bendеtin по рафтовете на аптеките в САЩ. Счита се, че през 30-те години, в които не беше на пазара, продуктът е станал най-щателно изученият откъм безопасност лекарствен препарат в историята на фармацията.


 

Според д-р Гари Ханкинс, професор по акушерство и гинекология от Университета в Тексас и д-р Едуард Макабе – медицински директор в March of Damesнеправителствена организация, бореща се за предотвратяване на родилните дефекти и детската смъртност, е окончателно и категорично доказано, че продуктът е напълно безопасен. Завръщането му на пазара е добра новина за лекари и бременни, защото фармацевтичната индустрия така и не успява да създаде по-добър аналог за цели 30 години.

NEWS_MORE_BOX

 

В Канада се предлага генерична алтернатива на Bendetin, която, за разлика от американския си аналог, никога не е била изтегляна от пазара. Досега, американските лекари трябваше да обясняват на пациентките си как да смесват двете съставки на продукта – витамин В6 и широко достъпен антихистамин, отпускан без рецепта. Още през 2004 г., Американската асоциация на акушер-гинеколозите препоръча използването на тази терапия като първа линия лечение и се изказа в полза на регистриране на готов търговски продукт, за да не се налага бременните сами да смесват съставките. Освен това, прилагането на обвити таблетки със забавено освобождаване, вместо смес, приготвена в домашни условия, позволява приемане на продукта още преди появата на гаденето, т.е. до голяма степен предотвратява симптоматиката, вместо просто да я лекува.

 

Д-р Джефри Екер, говорител на Американската асоциация на акушер-гинеколозите, изразява задоволство от решението на FDA, но напомня, че лекарството не е 100-процентово решение. Въпреки това, то води до значително облекчаване на симптоматиката при много жени и ги прави много по-функционални в ежедневието си.

 

В рамките на клинично проучване, изследващо ефикасността на лекарството, 260 бременни жени със силно сутрешно гадене са рандомизирани да получават лекарството или плацебо. Получавалите лекарството пропускат средно 1,5 работни дни по-малко в сравнение с контролната група.