Cometriq (кабозантиниб) бе одобрен от Администрацията за храни и лекарства за лечението на метастазирал медуларен рак на щитовидната жлеза.

 

Това е рядка форма на рак за тази жлеза, започваща от клетките, секретиращи калцитонин – хормон, регулиращ нивата на калций в кръвта и костите. Заболяването се среща у хора с носители на определена мутация в родословното дърво. Понякога, обаче, мутацията възниква и наново, т.е. ракът се появява въпреки липсата на фамилна обремененост.


 

Медуларният рак на щитовидната жлеза може да се разпространи в лимфните възли, белите дробове и костите. Понастоящем, лечението включва хирургическо отстраняване на жлезата и лимфните възли във врата.

 

Средно един на всеки 25 щитовидни тумора е медуларен.

 

Cometriq е второто лекарство, одобрено за медуларен рак на щитовидната жлеза през последните две години. До скоро лекарите имаха твърде малко опции за лечението на това рядко заболяване.

 

В рамките на програмата на FDA за приоритизиране на редките заболявания, клиничната документация на новия продукт бе разгледана само за шест месеца. Наблюдава се значително повишаване на преживяемостта при приема му, в някои случаи дори регресия на тумора. Cometriq, в сравнение с плацебо, показва следните клинични резултати:

NEWS_MORE_BOX
  • прогресията на тумора при пациентите, приемали Cometriq, спира средно за 11,2 месеца;
  • прогресията на тумора при пациентите, приемали плацебо, спира средно за 4 месеца;
  • при 27% от пациентите, приемали Cometriq, се наблюдава намаляване на размера на тумора;
  • при нито един от участниците в плацебо групата не се наблюдава намаляване на размера на тумора.

 

Сред нежеланите лекарствени реакции, изброени в листовката, са риск от тежки кръвоизливи, перфорации и фистули на ректума.