Американската Администрация за храни и лекарства разследва дали лекарствата за диабет тип II Januvia и Bayetta повишават риска от рак на панкреаса.

 

Над 25 милиона души в САЩ страдат от диабет, повечето от които приемат повече от едно лекарство за контролиране на кръвната си захар. През последните години на пазара излязоха много нови продукти, включително Januvia и Bayetta, което силно увеличи алтернативите пред лекарите и пациентите.


 

Безопасността на много от новите продукти обаче е все още в процес на изясняване, съобщава FDA.

 

Januvia е перорален антидиабетик, който може да се използва самостоятелно или в комбинация с други перорални продукти, например метформин. Bayetta е GLP-1 агонист, прилаган подкожно два пъти на ден.

NEWS_MORE_BOX

 

След анализ на застрахователни данни, завършил миналия месец, производителите на двата продукта побързаха да заявят, че не намират никаква връзка между лекарствата и случаи на панкреатит и рак на панкреаса. Агенцията също, макар и по-сдържано, окуражава лекарите да не се отказват от предписването на тези медикаменти, макар че проверките в тази насока продължават.

 

Според много анализатори настоящото разследване няма да има осезаем ефект върху продажбите, посочвайки аналогични случаи в миналото, които са имали скромен ефект върху цялостните продажби на съответните продукти. Според тях всичко това най-много може да доведе до добавяне на предупреждение за риск от панкреатит и рак на панкреаса към кратките характеристики и листовките на двата продукта.

 

За миналата година Januvia регистрира продажби от над 4 милиарда долара, а Bayetta от над 310 милиона долара.