Що се отнася до научния прогрес,

 

пътят винаги е бил неравномерен и крив. Някога приветствани като животоспасяващи постижения на модерната медицина, днес ваксините по-скоро са източник на притеснение, подозрение и грозни дебати в интернет пространството. Дали някога ще се съгласим относно ползите и рисковете при ваксинациите? Може би не. Едно обаче е сигурно – повечето родители искат най-доброто за децата си. В опитите си обаче да се грижат за тях, не е трудно да бъдат подведени.


 

Лесно е да насадиш страх в родителя,

 

когато го убедиш, че превантивните (педиатрични) ваксини са на пазара единствено с цел печалба. И наистина - фармацевтичната индустрия прави пари от производството и продажбата на ваксини. Но не е ли правенето на пари същата мотивация на компаниите, които произвеждат храна, автомобили и софтуер? Международният пазар на брашно, например, е огромен, но това не означава, че всеки хляб е замесен от самия дявол. Всъщност, производители на брашно се опитват да предпазват децата от дефекти в невралната тръба, подобрявайки продуктите си с макронутриенти като фолиевата киселина.

 

Но да се върнем на темата...

 

Според доклад на Световната здравна организация глобалните приходи от ваксини за 2013 г. са били около 24 милиарда щатски долара. Числото със сигурност звучи огромно. От гледна точка на индустрията обаче, ваксините съставляват около 1,82% от общите очаквани печалби за същата година. С други думи, ваксините далеч не са най-печелбарските продукти, разработвани във фармацевтичния сектор. Според сайта Statista.com превантивните ваксини дори не фигурират в топ 15 на лекарствата, които генерират най-много пари в сектора. В действителност, лекарствата за пациенти с хронични заболявания, чийто прием е всекидневен, са по-изгодни за компаниите от ваксините, които осигуряват дълготраен ефект.

 

Друга точка за сравнение е

 

алтернативната медицина, която - както ни информира доклад на National Institutes of Health - през 2012 г. е спечелила само от американците близо 30 милиарда долара.Това включва разходи за хомеопатия, акупунктура, добавки, йога и медитация, като според USA Today една трета от тези терапии са били тествани за тяхната безопасност и ефикасност.

 

Исторически, ваксините са били толкова нерентабилни,

 

че някои компании дори са се отказали от производството им. The Аtlantic съобщава, че от 1967 г. до 1980 г. производителите на ваксини спадат от 26 на 17. Днес, разбира се, производството на ваксини е финансово по-изгодно, отколкото през 70-те или 80-те години, което е резултат от глобалните пазарни сили. Но...

 

Не трябва да се забравя,

 

че фармацевтичният сектор също така е един от най-силно регулираните отрасли от публичните органи. От една страна, компаниите плащат големи данъци. GlaxoSmithKline, която се очертава според Statista.com като най-печелившата фармацевтична компания, произвеждаща ваксини, плаща 31.4% върху общите си печалби.

 

Не на последно място,

 

компаниите имат нужда от достъп до интелигентни и добре обучени специалисти, както и до съвременна технология. Според доклад на Tufts University Center for the Study of Drug Development от 2014 г., всяко лекарство, независимо дали е нова ваксина или ново лекарство за еректилна дисфункция, струва около 2,8 милиарда щатски долара от неговото създаване до евентуалното му, но не и гарантирано одобрение.

 

Ако наистина вярваме, че директорите на Big Pharma са алчни социопати,

 

чиято единствена мотивация е печелбарството, тогава трябва да доведем идеята до логичния ѝ край. Представете си колко би спечелила индустрията не само от прекъсването производството на превантивните ваксини, но и от евентуалните епидемии, които могат да възникнат като резултат: хоспитализации, средства за други – по-скъпи - лекарства и рехабилитации. Всъщност, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, между 1994 г. и 2013 г. изчислените нетни спестявания в САЩ са 1,38 трилиона долара от общите обществени разходи, благодарение на превантивната функция на ваксините.

 

Като заключение,

 

печалбата от производството на ваксини не е валиден аргумент срещу ваксинациите. По-важният въпрос е как да се постигнат още по-добри, безопасни и ефективни резултати от тази практика.