Общо 13 водещи фармацевтични компании са се обединили около нов стратегически план за намаляване на антимикробната резистентност.
 
Сред фирмите, подписали плана, са Allergan, AstraZeneca, GSK, Johnson & Johnson, Merck, Novartis, Pfizer и други.
 
В документа са застъпени четири основни ангажимента – да се намали вредния ефект върху околната среда от производството на антибиотици, антибиотици да се използват само от пациенти, които се нуждаят от тях, да се подобри достъпа до настоящи и бъдещи антибиотици, ваксини и диагностични средства и да зе изследват нови възможности за открито сътрудничество между фармацевтичната индустрия и публичния сектор.
 
Ангажиментите следват принципите, идентифицирани и съгласувани в Декларацията на фармацевтичната индустрия, оповестена на Световния икономически форум в Давос 2016 г. от началото на тази година, посочва се в съвместно съобщение на 13-те фармацевтични фирми. 
 
Компаниите подкрепят и създаването на координационен механизъм на високо ниво, който да осигурява глобално лидерство, да мобилизира ресурси, да поставя цели и да измерва напредъка към постигането им.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Фирмите ще разчитат основно на обучения на лекари и пациенти, както и на въвеждането на различни контролни механизми.
 
Припомняме, че наскоро Световната здравна организация предупреди за все по-широко разпространяващата се антимикробна резистентност, която е и животозастрашаваща. Като основна причина от Организацията изтъкват злоупотребата с приема на антибиотици.  
 
В много държави не се осъществява почти никакъв контрол над продажбата на антибиотици, а България е сред лидерите по предписване и прием на антибиотици, включително и в случаи, при които те не са необходими.
 
Наскоро стана ясно, че Европейската комисия ще подготви нова стратегия за борба с антимикробната резистентност, която да действа след края на 2016 г., тъй като сега действащата изтича през ноември.