Фалшивите лекарства в Европа не са рискови само за здравето, но водят до загуба и на работни места, става ясно от доклад на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), цитиран от онлайн изданието EurActive.com.
 
Фармацевтичната индустрия в Европейския съюз (ЕС) губи около 10,2 млрд. евро годишно заради фалшиви лекарства, показват оценките на съюза. Това е около 4,4% от общия обем на продажбите в ЕС. 
 
Най-големи са загубите в Германия – около 1 млрд. евро годишно, което е приблизително 3% от общите продажби, посочва се в доклада. 
 
Продажбата на фалшиви лекарства има отношение и към трудовия пазар във фармацевтичния сектор. Производители и дистрибутори назначават по-малко служители заради загубите. 
 
Изчисленията показват, че 37 700 работни места са били директно засегнати заради загубите от незаконни продажби на лекарства. Още 53 200 работни места са изгубени в индустрии, свързани с фармацевтичната, посочва се още в доклада. 
 
Само в Германия например са изгубени 7 хил. работни места във фармацевтичната индустрия.
 
Европейските власти изчисляват, че и правителствените разходи са ударени заради продажбата на фалшиви лекарства. Загубите се изчисляват на 1,7 млрд. евро годишно.
NEWS_MORE_BOX
 
 
В доклада се подчертават ефектите от продажбата на фалшиви лекарства отвъд въздействието върху здравето и икономиката. Проблемът обаче е, че вече не се подправят само генерични лекарства, но и иновативни, например някои лекарства за онкологични заболявания, на които е засечено незаконно производство.
 
През пролетта германския федерален министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди за продажбата на фалшиви лекарства, припомня изданието. През миналата година митнически служители са заловили близо 4 милиона фалшиви хапчета, което е почти четири пъти повече спрямо общия брой конфискувани хапчета през предходната година. Най-често става въпрос за медикаменти за еректилна дисфункция, хапчета за отслабване и анаболни стероиди, като произходът на повечето от тях е Китай, Индия и Тайланд. 
 
Германците обаче изглежда са готови да поемат рисковете от употребата на фалшиви лекарства, тъй като често купуват потенциално опасни медикаменти по интернет. Митниците в страната например са регистрирали фалшив профил на дистрибутор на лекарства и много бързо са успели да наберат 1 400 клиенти.