Физическите и психическите причини, които водят до болка в кръста, идентифицираха учени. Те могат да бъдат променени, за да се повлияе на неприятното неразположение.  
 
Болката в гърба е водеща причина за инфалидизиращи състояния в световен мащаб. По данни на Световната здравна организация болката в кръста засяга повече хора, в сравнение заболявания като диабет и малария. Няма особен прогрес по отношение на предотвратяването й. 
 
Новото проучване е проведено от изследователи от Сидни, Австралия. Екипът установява, че извършването на технически задачи, които включват неправилни пози за тялото, повишават риска от остра болка в кръста до 8 пъти. 
 
Те откриват още, че умората и разсеяността също могат значително да повишат риска от този тип болка. 
 
По време на проучването изследователите се фокусират върху епизодите на остра болка в кръста, която се появява и изчезва. Участие взимат близо 1 000 пациенти, които посещават болнични заведения в Сидни с оплакване болки в кръста. Те са запитани за 12 физически и психически фактори, които са преживели четири дни преди началото на острата болка. 
 
Въз основа на данните се установява, че рискът до голяма степен се свързва с няколко причинители – близо 3 пъти по-висок е рискът след средна до тежка физическа активност, а след разсеяност по време на физическата активност – се повишава с 25 пъти.  
NEWS_MORE_BOX
 
 
Възрастта също е сред рисковите фактори. По-младите пациенти са по-застрашени да страдат от остра болка в кръста след физическа активност, в сравнение с по-възрастните хора. 
 
След направения анализ учените установяват, че този вид неразположение се появява по-често между 7:00 и 12:00 часа. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Arthritis Care & Research.