Химично съединение, намиращо се в CD и DVD дискове, бутилки за вода, чаши, кутии за храна и други пластмасови изделия, бе официално обявено за увреждащо хормоналния баланс и човешкото здраве от Европейският съюз.
 
Европейската агенция по химикалите (Echa) е гласувала единодушно, че бисфенол А (BPA) е ендокринен нарушител, свързан с голям брой хормон-увреждащи ефекти водещи до рак, умствени нарушения и диабет. Вече има и потвърдени данни за токсичността на BPA за репродуктивната система на човека.
 
Екогрупата ClientEarth, която води битка за изобличаването на BPA от почти 20 години приветства решението на европейските органи и приканва властите към бърза реакция в законодателството. Колкото по-бързо реагират законодателните органи на държавите-членки, толкова повече ще се минимизират необратимите вреди, нанасяни от BPA върху хората и околната среда, споделят от организацията.
 
BPA е едно от най-продаваните химични съединения на планетата – само през 2006 г. са произведени над 3 800 000 милиона тона, една трета от които са продадени в Европа. Създаден като синтетичен аналог на женският полов хормон естроген, BPA набира популярност през 1957, когато е полимерлизиран с фосген за получаването на поликарбонат по време на бумът на пластмасово производство.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Според епидемиологични изследвания на Германската федерална агенция по околна среда, над 90% от хората на планетата имат наличие на BPA в урината си. Редица изследвания демонстрират връзката между завишените нива на BPA и увеличеният риск от ракови заболявания, клетъчни увреждания, спонтанни аборти и родилни дефекти.
 
След становището на агенцията, се очаква от пролетта на 2018 г. да са влязли в сила решенията на административните органи и да се прилагат на практика в държавите-членки на Европейският Съюз.