Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препоръчва антипаразитния препарат ивермектин да не се използва за профилактика или лечение на Ковид-19.

 

От лекарствената агенция посочиха в официално становище, че използването на медикамента е допустимо само в рандомизирани (произволно подбрани) клинични проучвания.


 

В ЕС таблетките ивермектин са одобрени за лечението на широк спектър чревни паразити, а препаратът за кожно приложение е одобрен за лечение на кожни заболявания като розацея.

 

Ивермектинът се използва най-вече за ветеринарна употреба за голяма група вътрешни и външни паразити при животните. Лекарствата с ивермектин не са разрешени за употреба при лечението на Ковид-19 в държавите от ЕС.

 

От лекарствената агенция посочват, че досега не са получили заявление за такава употреба.

 

През януари Изпълнителната агенция по лекарствата в България разреши употребата при хора на ивермектин за лечение на чревна стронгилоидоза, причинавана от инфекция с Strongyloides stercoralis.

 

Лекарството у нас се продава в аптеките само с лекарска рецепта, но не е разрешена употребата му за лечение на коронавирусна инфекция. Въпреки това, от медийни публикации, както у нас, така и в Европа, стана ясно, че ивермектин се използва за лечениетна Ковид-19.

 

Изводите на лекарствената агенция за ивермектина и Ковид се базират на последните данни от лабораторни изследвания, клинични изпитвания и мета-анализи.

 

Лабораторните проучвания показват, че ивермектинът може да блокира възпроизвеждането на вируса, който причинява Ковид-19, но след прием на много по-високи дози от тези, които са разрешени.

 

Резултатите от клиничните проучвания са разнопосочни и част от тях не показват ефективност при лечение на Ковид-19 с ивермектин. Повечето проучвания са с ограничен обхват и различни режими на дозиране. В тях не е се отчита и съпътстващата употреба на лекарства.

 

От ЕАЛ посочват, че ивермектинът обикновено се понася добре в дозите, разрешени за лечение на други заболявания. Страничните ефекти обаче могат да се увеличат значително и да се стигне до токсичност при много по-високите дози, нужни да се постигне концентрация от него в белите дробове, която да е ефективна срещу коронавируса.

 

 „Необходими са по-нататъшни добре проектирани, рандомизирани проучвания, за да се направят изводи дали продуктът е ефективен и безопасен при профилактиката и лечението на Ковид-19“, посочват в своето заключение от лекарствената агенция.

 

Понастоящем Чехия и Словакия са разрешили за временна употреба ивермектин за лечение на Ковид-19 в рамките на своето национално законодателство.

 

 

Източник:

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-advises-against-use-ivermectin-prevention-treatment-covid-19-outside-randomised-clinical-trials