Рязко увеличение на донорството и трансплантациите на органи в Европейския Съюз (ЕС), благодарение на Плана за действие за донорството на и трансплантациите: Сътрудничество между държавите-членки (2009-2015 г.). Това показва нов доклад на Европейската комисия, публикуван на нейната официална страница. 

 

От 12 000 на 15 000 е нарастнал броят на донорите между 2008 и 2015 г., което е увеличение с 21%. Това е довело до 4 600 трансплантации на органи в съюза- от 28 100 през 2008 г. до 32 700 през 2015 г. (увеличение с 17%). 


 

Трансплантациите на органи при бременните в Европейския съюз представляват 60% от отчетения ръст, на черен дроб 24%, а на сърца – 11%.

 

„Новината, че хиляди хора в Европейския съюз са получили животоспасяващия шанс, който донорството дава, стопля сърцето ми. В такъв момент този шанс е най-важното нещо за тях самите, за техните семейства и приятели. Това постижение се преписва най-вече на самите донори, но също така и на националните здравни власти и специалисти по здравни грижи. Радвам се, че Европейската комисия също има малка роля чрез плана за действие на ЕС, чийто приоритет е увеличаването на трансплантациите във всички страни в съюза“, каза еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис

 

Испания, Франция, Великобритания, Полша и Холандия са петте страни, допринесли най-много за общия ръст. В България, Литва, Финландия, Хърватия, Унгария, Чехия, Словения, Латвия и Дания има увеличение на броя на трансплантациите за посочения период. 

 

Не всички страни в Европейския съюз са постигнали напредък по отношение на донорски ситуации и извършени трансплантации, показва още докладът на Съвета на Европа. Статистиката показва, че техният процент е намалял в Гърция и Кипър, както и в Германия – с цели 20%.

 

NEWS_MORE_BOX


Създаването на регистър за наблюдение на живите донори е друго постижение на горепосочения План за действие. Европейската комисия ще продължи работата по повишаване осведомеността на хората за възможностите за транплантация при хора с бъбречна недостатъчност в крайна форма. Това ще стане със съдействието на националните органи в страните-членки на ЕС. 

 

В България над 1 100 човека чакат на опашката за трансплантация.