Tялото на аристократ, починал преди близо 90 години, ще се ексхумира с надеждата, че ще помогне на учените в борбата с грипната пандемия в бъдеще. С нелеката задача ще се заемат медицински екип от Свети Бартс и Кралската лондонска болница.


Испанският грип погубва живота на над 50 милиона души в края на Първата световна война. Броят на загиналите се увеличава и от голямата миграция на населението по време на войната.


Земевладелецът, премиер и дипломат, сър Марк Сайкс, починал във Франция през 1919 г. от испански грип. Той бил погребан в оловен ковчег, който учените се надяват, че е спомогнал за запазване на вируса. Те вярват, че сред останките му, ДНК-то на испанския грип, ще бъде проучено. Считат, че вирусът би могъл да има подобна генетична структура като тази на съвременния птичи грип.Това знание, добавено към големите научни постижения от американски учени миналата година, може да помогне за предотвратяване на нова пандемия на птичи вирус чрез разработването на нови лекарства.


За есхумацията на тялото на сър Марк е получено разрешение от епархия Йорк, както и от внуците на земевладелеца. Тялото му ще се изучава в специална лаборатория, която е херметически затворена, за да се избегне всякакъв риск от замърсяване.

NEWS_MORE_BOX

 

Испанският грип обхванал целия свят през 1918 г. Пандемията достигнала дори Арктика и отдалечените острови  на Тихия океан. Испанският грип е едно от най-смъртоносните бедствия в човешката история. При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души от него умират 50 милиона.


Най-коварното на вируса, което го различава от всички други, е, че засяга млади хора в отлично здраве.


След изследване на тъкан взета от замразени болни, загинали от вируса, се стига до заключение, че той е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря. Това е една мега-реакция на имунната система. Това обяснява как реакцията на силните имунни системи фактически е опустошавала тялото на заразения.


Испанският грип води до увеличаване на случаите на летаргичен енцефалит през 20-те години. При летаргичен енцефалит, заболелите изглеждат като статуи - не се движат и не говорят.


Изследванията сочат, че Испанският грип за 24 седмици убива повече хора отколкото СПИН за 24 години.