Европейският съюз (ЕС) вероятно ще се откаже от общо 300 млн. ваксини срещу Ковид-19 на AstraZeneca и Johnson & Johnson, които могат да се поръчат допълнително по силата на договорите, сключени с двата производителя.

 

Това е посочил пред Ройтерс висш служител на ЕС, пожелал да запази анонимност. 


 

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) започна преговори за допълнителни количества от иРНК ваксината на Pfizer, за да осигури възможност да се ваксинират 70% от пълнолетните европейци до края на август.

 

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия се готви да започне съдебно дело срещу AstraZeneca заради неспазените срокове и количества на доставка.

 

Това са посочили пред Politico петима дипломати от ЕС. Един от тях е пояснил, че целта е да стане задължително за AstraZeneca да спази количествата и сроковете, определени в договора с ЕС.

 

ЕС се пренасочи към иРНК ваксините на Pfizer и Moderna, след като стана ясно, че векторните ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson, макар и в много редки случаи, могат да причинят тромбози.

 

ЕК е договорила 400 млн. дози от Johnson & Johnson, от които 200 млн. са вече поръчани, а от останалите вероятно ще се откаже.

 

Договорът с AstraZeneca предвижда доставка на 400 млн. дози, от които 300 млн. са закупени. Опцията за закупуване на 100 млн. допълнителни дози от AstraZeneca и 200 млн. от Johnson & Johnson вероятно няма да бъде използвана.

 

Ваксинационните програми в повечето европейски страни изостават от тези във Великобритания и САЩ заради забавяне на доставките и опасения за безопасността на ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson.

 

Миналата седмица италианското издание La Stampa съобщи, че ЕС не възнамерява да поднови договорите си с AstraZeneca и Johnson & Johnson, когато изтекат. Проблемите с доставките от AstraZeneca са убедили преговарящите в ЕС да се откажат от допълнителните дози.

 

Говорителите на AstraZeneca са отказали коментар.

 

Миналата седмица ЕК започна преговори с Pfizer за закупуване на до 1,8 млрд. ваксини за периода 2021-2023 г., за да се осигури защита срещу евентуални нови вирусни варианти, както и количества ваксини в случай, че има нужда от реваксинация.

 

Очаква се новият договор с Pfizer да покрие голяма част от търсенето на ваксини срещу Ковид-19 в ЕС през 2022 и 2023 г.

 

ЕС, който има население от близо 450 млн. души, е поръчал 600 млн. ваксини на Pfizer за тази година и 310 млн. на Moderna. ЕС има договори още с CureVac и Sanofi, но техните ваксини все още са в етап на клинични изпитвания.