Европейската агенция по лекарствата е поискала данни за ефективността на ваксините срещу новите варианти на коронавируса.

 

За целта фармацевтичните компании, разработващи ваксини срещу Ковид, трябва да проучат дали ваксината им осигурява защита от новите варианти на вируса, като тези, регистрирани в Обединеното кралство, Южна Африка и Бразилия.


 

Новите варианти на коронавируса породиха опасения, че той ще започне да се разпространява по-бързо, както и страхове, че няма да се повлияе от имунната защита, изградена чрез ваксина или след предишна коронавирусна инфекция.

 

Европейската агенция по лекарствата подготвя насоки за производителите, които планират да правят промени във вече разработените ваксини срещу Ковид, за да подобрят ефективността им спрямо новите варианти на вируса.

 

Целта е да се облекчат процесите по адаптиране на съществуващите ваксини към настоящите и бъдещи мутации на коронавируса.

 

Ще се уточнят минималните регулаторни изисквания за доказване на качество, безопасност и ефикасност на ваксините. Лекарствената агенция ще обмисли и кои мостови проучвания ще се необходими, за да се гарантира ефикасността на ваксините срещу нови щамове на вируса.

 

„Намаляването на защитата срещу леките форми на заболяването не би означавало непременно намаляване на защитата и срещу тежките му форми и техните усложнения, за което трябва да съберем повече доказателства", се казва в съобщението на базирания в Амстердам здравен орган.

 

Европейската агенция по лекарствата е одобрила три ваксини за употреба в Европейския съюз: американско-германската ваксина на Pfizer-BioNTech, тази на американското фармацевтично дружество Moderna и на британско-шведската компания AstraZeneca, разработена в сътрудничество с Оксфордския университет.

 

Световната здравна организация (СЗО) излезе със становище през тази седмица, че ваксината на AstraZeneca може да се прилага при хора над 65 години, както и в страни с новите варианти на коронавируса.

 

В края на януари от Pfizer/BioNTech посочиха, че ваксината им предпазва от новите варианти на коронавируса и няма необходимост от адаптирането ѝ към тях.

 

Малко преди това от фармацевтичната компания Moderna обявиха, че лабораторни проучвания са показали, че ваксината им предпазва от новите варианти, открити за първи път в Обединеното кралство и Южна Африка.

 

Източник: 

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-preparing-guidance-tackle-covid-19-variants