На всеки четири минути един човек във Великобритания научава, че е болен от епилепсия.

 

Противно на общоприетото мнение, че животозастрашаващото състояние, което засяга един на всеки 103 души в света, се диагностицира още в ранното детство, заболяването може да се прояви по всяко едно време и в зряла възраст, предупреждават британски лекари.


 

Най-застрашени от внезапната поява на епилепсията са хората на възраст между 60 и 65 години.

 

Според статистиката на Националната здравна служба все повече зачестяват случаите, в които възрастни хора съобщават за първи симптоми и характерните за болестта припадъци.

 

Така близо ¼ от новодиагностицираните пациенти се оказват хора в пенсионна възраст. При тях, началото на заболяването може да е ранен индикатор за мозъчносъдово заболяване, което застрашава от инсулт.

NEWS_MORE_BOX

 

Медицинските лица съветват здравните власти във всяка една държава подробно да разгледат опасността от поява на епилепсия в зряла възраст, като насърчават подготвянето на информационни кампании относно признаците и вредите на болестта.

 

Тъй като много стари хора живеят сами и често няма кой да стане свидетел на техните припадъци, е добре възрастният да води дневник на пристъпите си и начина, по който те протичат, след което да се консултира с лекар.

 

Специалистите обясняват още, че припадъците обикновено са кратки и не изискват спешно лечение, но при пристъп, продължаващ повече от 5 минути, обаждането на спешна помощ е задължително.

 

Епилепсията е хронично заболяване на главния мозък, което се характеризира с различни по характер пристъпи – двигателни, сетивни, от страна на вегетативната нервна система, психични, поведенчески, които имат съответна eлектрофизиологична компонента, регистрирана посредством електроенцефалография.

 

Епилептичните пристъпи възникват на базата на свръхвъзбуда на група от неврони, която може да остане ограничена или да генерализира.

 

За да е налице заболяването епилепсия, е необходимо да има повторяемост на пристъпите, а единичните такива, възникнали поради някакво дразнене или травма на мозъка не се смятат за епилептично заболяване.