Фамилната анамнеза за епилепсия увеличава риска от развитие на тежка мигрена, сочи проучване.

 
Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк анализират 500 семейства, в които има двама или повече близки роднини с епилепсия. Те откриват гени, които причиняват епилепсия и мигрена.
 
Това може да доведе до нови видове ефективни лечения, смятат експертите. 
 
Предишни изследвания показват, че хората с епилепсия е значително по-вероятно да страдат от мигренозно главоболие, но не е ясно дали това се дължи на обща генетична причина.
 
За целите на новото проучване изследователският екип събира информация за епилептици и семействата им от 27 клинични центрове в САЩ, Канада, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия.
 
Изследователите установяват, че хората с три или повече близки роднини с епилепсия е над два пъти по-вероятно да са засегнати от мигрена с аура, в сравнение с хората от семейства с по-малко близки със заболяването.
 
Мигрената, проявяваща се с „аура”, представлява тежко главоболие, предшествано от симптоми, свързани със зрителни смущения, при които засегнатият вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии. Възможна е и временна загуба на зрението, речеви проблеми или изтръпване на лицето. 
NEWS_MORE_BOX
 
Проучването показва силна генетична основа за мигрена и епилепсия, тъй като мигренозното състояние се проявява само при хора, които имат близки роднини с епилепсия, пояснява д-р Мелоди Уинауър от Медицинския център към Колумбийския университет. 
 
По-нататъшни проучвания могат да допринесат за повишаване на качеството на живот на хората с епилепсия, допълва специалистът. Това означава, че могат да бъдат предприети стъпки за подобряване на диагностиката и лечението на засегнатите.
 
Проучването е отразено в сп. Epilepsia journal.