Броят на заболелите от морбили в Ню Йорк не спира да расте. Това налага местните власти да обявят извънредно положение за общественото здраве в някои части на града. Има поне 300 потвърдени случаи на морбили в града след обявената епидемия миналия октомври. Огнището на болестта е във еврейската общност в Бруклин, потвърждават от центъра по заразни болести в Ню Йорк.

 

Нещо повече, в градчето Рокленд, северно от Ню Йорк започва друга епидемия.
Колко страшна може да бъде епидемията и до къде може да се разпространи? Според здравните власти епидемията може да продължи да расте за известно време, но случаите ще бъдат ограничени до определени области.


 

САЩ е страна, в която има сравнително високо ниво на ваксинация срещу морбили и ваксината е много ефективна за предотвратяване на заболяването. За жалостq има общности, където нивата на ваксинация са по-ниски от желаните. Именно в такива общности се създават идеални условия за разпространение на болестта.

 

Д-р Робърт Глатър, работещ като лекар в спешно отделение в нюйоркска болница споделя, че епидемията има потенциал да се разпространява, ако броят на имунизираните не достигне нужния процент от общото население. Морбили е едно от най-заразните инфекциозни заболявания.

 

Вероятността да се заразите, ако сте в контакт с болен и не сте ваксинирани е огромна. Пътуванията също подпомагат разпространението на болестта. Неваксинираните хора, които посещават райони, в които процентът на ваксинирани също е малък допринасят за разрастване на епидемията.

 

Имунизацията против морбили е единственият начин да се противодейства на болестта. Тя е като една стена, която спира разпространението, тъй като винаги има малък процент от хора, които не могат да бъдат ваксинирани, (предимно деца под 1 година) стената никога няма да бъде плътна.