Смъртоносният взрив на Ебола в Конго сега е вторият по големина в историята, стоейки зад гърба на опустошителната епидемия в Западна Африка, която отне живота на хиляди хора, съобщи Световната здравна организация. Заместник-генералният директор на Организацията, д-р Питър Салама, нарече събитието „тъжен дан“, след като министърът на здравеопазването на Конго съобщи, че случаите на заразяване наброяват вече 426. Числото включва 379 потвърдени и 47 потенциални случая. Понастоящем, епидемията, чието начало беше поставено на първи август тази година, е взела официално 198 жертви, плюс 47 непотвърдени.

 

Атаки от страна бунтовнически групи, както и откритата враждебност на някои загрижени местни жители, поставят невиждани до сега предизвикателства пред здравните работници в областта. Мнозина жертват живота си, отправяйки се на критични мисии с цел ограничаване на вирусната епидемия, придружени от мироопазващите сили на Обединените нации.


 

Ден след ден специалистите съобщават за нови препятствия, въпреки че трудът им дава нова надежда в борбата срещу една от най-известните болести в света. Например, Министерството на здравеопазването на Конго допълва притеснителните новини с информация за жители, които се опитват да възпрепятстват безопасните мерки покрай погребването на вече покосени жители. Слухове се разпространяват за група от мъже, влязла с взлом в моргата и откраднала трупа на пациент, за да го върне на семейството му.

 

Д-р Салама направи прогноза в началото на ноември, че епидемията в североизточната част на Конго ще продължи най-малко още шест месеца преди да бъде овладяна. Повече от 37 000 души са получили ваксинация против Ебола. Допълнително, в Конго вече тече първото проучване, което следва да тества ефективността и безопасността на четири експериментални лекарства. И все пак рискът от разпространение на болестта в така наречените "червени зони" - области, които са практически недостъпни поради заплаха от бунтовнически групи - е основна грижа с оглед туширането на огнището.

 

Ужасяващо високият брой на заразените новородени е друго безпокойство, което стои пред Световната здравна организация. В отделно изявление, лекарите съобщават, че досега са докладвани 36 случая на Ебола при новородени и деца под 2 години.