Южна Корея обяви най-високото ниво на тревога заради епидемията от птичи грип в страната и отпусна допълнителни средства за справяне с опасността. 
 
В тази връзка здравните власти разпоредиха бракуване на огромен брой бройлери и други домашни птици, за да се справят с епидемията, която се разпространява с безпрецедентна скорост, пише Reuters
 
Реалният брой на птиците, които ще бъдат унищожени, е 4 милиона, като така от средата на ноември досега, общият брой на бракуваните пернати става 16 милиона. Това е почти една пета от всички птици в страната. 
 
На специален брифинг правителството на Южна Корея обяви, че са открити нови 54 случая на вирусния щам H5N6 при домашни птици, което всъщност налага и въвеждането на най-високо ниво на опасност
 
„Оказва се, че този патоген е по-опасен и се разпространява значително по-бързо, отколкото H5N8, който се появи през 2014 г. Ние сме разпоредили на централното управление за спешни мерки да следи за ситуацията и да засили ответните мерки“, коментира министърът на земеделието Ким Дже-Си.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Въпреки че случаи на заразяване на хора с вируса H5N6 са били регистрирани по-рано в други страни, сред които и Китай, нито един не е установен в Южна Корея. 
 
За огнища на птичи грип бе съобщено наскоро и в Япония, както и в няколко европейски държави, сред които Австрия, Германия, а във Франция здравните власти разшириха ограниченията заради обявена висока степен на риск в цялата страна. 
 
Повечето умъртвени птици в Южна Корея са кокошки носачки, чиито яйца са годни за консумация. 
 
Именно това доведе до рязък скок в цените на яйцата в цялата страна, като ръстът се отчита на над 15%.