Този понеделник СЗО съобщи, че случаите на морбили (заболяване, което беше в преелиминационен етап за Европа) са скочили значително в сравнение с предходните десетилетия. Като причина се посочва отказът от поставяне на ваксини и незавършените имунизационни схеми в детска възраст.


Статистиката показва че до 1990 г. ежегодно в Европа са били отчитани стотици хиляди случаи на морбили, но благодарение на активната имунизационна програма нивата спадат рязко. За трите десетилетия най-ниско ниво от 5 273 случая е отчетено през 2016 г. През 2017 г. цифрата скочи до 23 927 случая, а за едва първата половина на 2018 г. са регистрирани повече от 41 000 случая, от които 37 завършили със смъртен изход.


Ефикасен начин за елиминиране на заболяването, което се определя и като най-заразното в човешката патология, е ваксиналното покритие на населението да достигне 95%. За Европа този процент е 90%, а за САЩ – 94%. В няколко европейски държави, включително по-богатите Австрия, Белгия и Франция нивото на имунизационен обхват е едва 85%.Като основно причина за понижаващото се имунизационно покритие се посочват недостатъчната информираност от ползите, недоверие към правителствата, икономически проблеми, както и дискредитиращото мнение, че ваксината води до развитие на аутизъм.


NEWS_MORE_BOX


Голяма част от случаите на морбили са докладвани в Украйна, където процентът на ваксинирането се понижава значително през 2008 г., тъй като страната претърпява редица политически и икономически кризи. Към днешна дата нивото на ваксинация се е повишило, но голяма група от по-големи деца все още остават неимунизирани.


Според д-р Мушат (представител на отдела, занимаващ се с имунизационния обхват, към СЗО) не е ясно дали потокът от милиони мигранти в Европа през последните години не е допринесъл също за наблюдаваните увеличени нива.


Високият заразен потенциал на заболяването може да бъде онагледен с процента на заразени при контакт с болен - ако в една стая се намират 10 души, които са контактни с болен от морбили – 9 от тях ще бъдат заразени. Този висок процент определя заболяването като най-заразното в човешката патология.