Сан Диего от март насам се бори с извънредна епидемиологична обстановка –взрив от хепатит А, продължаващ месеци наред.
 
Здравните власти проследяват началото на епидемията от ноември 2016 г. За изтеклата година има потвърдени повече от 400 случая на заразени, а заболяването е завършило фатално до момента за 16 души.
 
Местните власти в Сан Диего са обявили извънредна ситуация – от началото на епидемичния взрив са извършени повече от 19 000 ваксинации, улиците се мият с разтвор на белина и се поставят съоражения за миене на ръце в близост до местата, които населяват бездомните.
 
Хепатит А се разпространява по фекално-орален механизъм и миенето на ръцете след тоалетна и поддържането на хигиена може рязко да ограничи епидемията.

Поредната акция по ваксиниране

След като последния петък властите обявиха, че в популярен местен ресторант е възможно да е имало замърсяване с вируса, този понеделник стотици хора се подложиха на ваксинация.
 
Не е обявено дали разпространителят е служител или клиент на заведението, нито дали и той самият е заразен с вируса. Поради обстановката единствено подозрението е било достатъчно за предприемане на кампанията по ваксиниране и временно затваряне на ресторанта.
NEWS_MORE_BOX
 
По принцип хепатит А вирусната инфекция е самоограничаващо се заболяване и завършва с пълно излекуване, но при вече увреден черен дроб или наличие и на други вирусни хепатити е възможно да причини смърт. 

Как да се предпазим?

Само за периода от 28 август до 3 септември в България са регистрирани 68 случая на вирусни хепатити. Що се отнася до хепатит А, хигиената е на първо място. Разпространява се най-често от заразени работници при консумация на термично необработени храни – сандвичи и салати, пресни плодови сокове.
 
При покупка на такива може да наблюдаваме дали служителите използват ръкавици. В случай за съмнение за инфекция трябва да се консултираме с личния си лекар.