Менингитът е възпаление на мозъчните обвивки, което може да има тежки последствия, ако не се започне своевременно лечение.

 

Всяка година се регистрират над 3 милиона случаи и според Световната здравна организация, най-големи опасности крие бактериалният менингит, въпреки че не малка част от случаите се дължат на вирусни причинители или паразити.


 

Въпреки че имунопрофилактиката остава ефективен подход, менингитът предизвиква високи нива на смъртност и се свързва с тежки неврологични усложнения, каквито са загубата на слух, нарушени когнитивни функции и други засягания, които се наблюдават при половината от преболедувалите пациенти.

 

Антибиотиците са първо средство на избор за лечение, но резистентността към антибиотици, неправилната употреба и ниската им ефективност в някои случаи повдига много въпроси за средствата на лечение на менингит.

 

Учени от Университета в Копенхаген и Университета в Лунд са открили алтернативно лечение, базирано на имунни клетки, позволяващи да се елиминират токсините, които се натрупват в мозъка при менингит.

 

Основни симптоми на заболяването са главоболие, висока температура, вратна ригидност и конвулсии.

 

Най-опасната форма на менингит е тази, която се предизвиква от Streptococcus pneumoniae и основен терапевтичен подход е прилагането на антибиотично лечение.

 

Изследователите търсят нови стратегии за лечение и са показали при лабораторни модели, че имунните клетки на организма ни сами биха били способни да елиминират заболяването.

 

Киара Паван, автор на проучването, обяснява, че неутрофилите, които са специфични имунни клетки, формират мрежа в мозъчните обвивки, която от своя страна предизвиква възпаление в мозъка и не позволява да се елиминират токсините.

 

Проучването е показало, че ако се разтвори тази мрежа, без да се разрушават неутрофилите, те биха могли от своя страна да разрушат бактериалните причинители, без това да доведе до възпалителна реакция.

 

Алтернативен подход за лечението на менингит би било фокусирането върху мрежата от нетрофили, която се образува в мозъчните обвивки и нейното разграждане чрез ензими.

 

При лабораторни модели, разграждането на тази мрежа е довело до предотвратяване на мозъчен оток и последващите усложнения.

 

Мрежата от неурофили не позволява на ликвора да циркулира нормално, което увеличава рисковете от мозъчен оток, притискане на съдове, нарушен дренаж и елиминиране на токсини и отпадни вещества.

 

Мрежите от неутрофили съдържат също така ДНК, което учените са съблюдавали и са въвели употребата на специални ензими, разграждащи ДНК-молекулите.

 

По този начин проучването е успяло да стигне до положителни резултати в съвместната употреба на ензими и антибиотици за лечение на менингит.

 

Източници:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.26186

www.sabervivirtv.com