Шведски учени откриват ензим, чието действие облекчава симптомите на алерго-подобните реакции при чувствителните към глутен хора.  
 
В изследването си те демонстрират как оралния прием на таблетка, съдържаща ензима, предотвратява навлизането на глутена към тънките черва, което драстично понижава симптомите на глутеновата чувствителност - коремни болки, подуване, диария, запек, гадене, развитието на афти, дерматити, кожни обриви, астма и др.
 
Глутенът е хранителен протеин, намиращ се в житни култури (пшеница, ръж и др.) и в някои лекарства и хранителни добавки. Някои хора получават тежки стомашночревни усложнения след приема на глутен – част от тях имат само чувствителност към глутена, но мнозина страдат от цьолиакия – наследствено автоимунно заболяване, при което имунната система напада тънките черва ако долови присъствието на глутен.
 
За разлика от цьолиакията при хората с глутенова чувствителност не се наблюдава имунологична реакция срещу тънките черва. Глутеновата непоносимост пък има различни симптоми – изтръпване на крайниците и мускулни крампи.
 
NEWS_MORE_BOX
През 2017 г. под ръководството на Джулия Кьониг от шведския Örebro Universitet, бил подробно изучаван ензим, познат като AN-PEP - пролил ендопротеаза добита от плесенната гъбичка Aspergillus niger. Учените открили, че този ензим има способността да възпрепятства навлизането в тънките черва на около 85% от погълнатия от човек глутен. Ензима разрушава глутена преди достигането дори на дванадесетопръстника, където достига до 87% по-малко глутенов протеин.
 
Учените предупреждават, че дори приемът на този ензим не позволява на непонасящите глутена или на страдащите от цьолиакия да похапват пица, хляб или паста на корем. Медикаментът е насочен към чувствителните към глутен хора, които дори при стриктно спазване на безглутенова диета не могат да избегнат инцидентния глутенов прием. Хапчето, съдържащо ензима AN-PEP, прието преди или скоро след хранене ще облекчи силно всички болезнени и неприятни симптоми на глутеновата чувствителност при неволен прием на глутен.
 
Учените са убедени, че този ензим може да се усъвършенства за постигането на сходни ефекти и при страдащите от глутенова непоносимост и цьолиакия.