Ензимите са специализирани протеини, които ускоряват биохимични реакции в живите организми.
 
Някои ензими са широко използвани в козметичната индустрия заради интересните им свойства и приложения. Протеолитичните ензими в кожните кремове например, разрушават някои протеини от повърхностните слоеве на кожата. Това ѝ позволява по-лесно да поема и отделя вещества и стимулира клетъчните растеж и самопоправка. Друг добър пример е ензима DGAT-1 или диацилглицерол ацетилтрансфераза – този ензим ускорява действието на ретиноиновата киселина, метаболит на ретинола (витамин А). Киселината ускорява подновяването на кожните клетки и израстването на косъма, а чрез ензима  DGAT-1 действието и става още по-бързо.
 
Някои видове ензими са добри химични ексфолианти. Те разграждат и премахват мъртвите клетки от най-повърхностният кожен слой - stratum corneum. Той се състои изцяло от мъртви клетки (корнеоцити) без ядра и огранели, наредени в 15-20 слоя. След ексфолиацията му, кожата остава гладка, блестяща и свежа. Действието на някои ензимни ексфолианти често се допълва от добавените към тях витамини, подхранващи кожата, както и от хидратиращи средства.
 
Ензимната ексфолиация е особено подходяща за хора, чиято кожа е твърде чувствителна за механична ексфолиация, пилинг или има хиперпигментация, запушени кожни пори, невъзпалителни разкъсвания и люспене.
 
Мазната кожа, склонна към развитие на акне, се благоприятства от съчетанието на салицилова киселина и ензими, докато слънчевото изгаряне на кожата изисква комбинацията им с ретинол
 
NEWS_MORE_BOX
 
Супероксид дисмутазата, която се извлеча от дрождни гъбички има свободнорадикалово действие и предпазва кожата от вредни UV лъчения, след като премахне мъртвите клетки от нея.
 
Папаинът е друг ензим, който се използва като ексфолиант. Произлизащ от плода папая, той има силно изразени свойства да разгражда протеинови структури, особено характерният за мъртвите кожни клетки разрушен колаген. Остатъчните колагенови нишки все още свързват повечето корнеоцити, но с разграждането им, мъртвите клетки се отделят от кожата значително по-лесно и бързо. Сходен ефект има и ензима бромелаин, извличан от плода ананас.
 
Преди избора на ензимен ексфолиант се съветва задължителната консултация с дерматолог или козметичен специалист. Възрастта, типа на кожата, сезонните хормонални промени и факторите на околната среда са ключови при избор на провилен ексфолиант.