Амилазата е ензим, служещ за разграждането на скорбяла (нишесте) в човешкия организъм. Амилазата се съдържа в човешката слюнка, с която се започва химичното разграждане на храната от тялото. Ензимът се произвежда в панкреаса (задстомашна жлеза) за разграждане на скорбяла от приетата храна до ди- и тризахариди, които след допълнително разграждане се превръщат в глюкоза – богат източник на енергия за целия организъм. 
 
При недостиг на ензима се налага приемът му като хранителна добавка за правилен глюкозен метаболизъм. Дозировката обаче трябва да е много прецизна, понеже завишените количества на ензима имат точно обратен ефект – потискат асимилацията на въглехидрати от тялото и възпрепятстват формирането на мастни тъкани.
 
Завишените нива кръвна захар могат да се контролират чрез приема на инхибитори на ензима – субстанции, потискащи неговата дейност. Това е особено важно за диабетици и сърдечно болни – с приема на амилазни инхибитори се понижава отделянето на глюкоза в кръвта.
 
Силно завишените нива на амилаза в кръвта могат да са сигнал за остро възпаление на панкреаса, поява на язви и др. Изследване от 2007 г., проведено от специалисти от Washington University демонстрира корелация между концентрацията на ензима и липсата на сън. При недостатъчно количество или качество на съня, емилазата силно повишава активността си, което крие риск от метаболитни нарушения.
NEWS_MORE_BOX
 
Храни, богати на нишесте, но бедни на захар, като картофите и ориза, имат сладникав вкус при дъвкане, защото амилазата от слюнката превръща скорбяловите въглехидрати директно в захари.
 
В хранителната индустрия амилазата е позната като добавката E1100, най-често извличана от свински панкреас или плесенни гъбички. Използва се като подобрител за брашното и произведените с него тестени продукти – подобрява вкуса и ускорява втасването. Не са известни странични или негативни ефекти на добавката.