Употребявани в разумни количества, алкохолните напитки могат да бъдат отлично средство за разпускане и повдигане на настроението. След употребата им някои хора изпитват "наказателните ефекти" на махмурлука, а за други – те са милостиво спестени. Настъпването на махмурлук зависи от множество фактори, като сред тях се нарежда и слабо познат ензим, позволяващ употребата на алкохол от човека.
 
Името на този ензим е алкохол дехидрогеназа – основната защита на тялото срещу токсичния за нервната система алкохол. Наличните концентрации на алкохол дехидрогеназа в черния дроб и стомаха могат да неутрализират около 1 чаша твърда алкохолна напитка на час. 
 
В този процес ензимът преобразува алкохолните молекули в още по-токсичното съединение ацеталдехид. То бързо бива преобразувано в ацетат, който е от полза за функциите на множество клетки в тялото. По този начин, алкохол дехидрогеназата превръща потенциално отровна молекула в обикновена хранителна съставка.
 
Човешкото тяло може да произвежда поне 9 различни форми на ензима, всяка от които има някои различни свойства. Всички те са активни в преработката на алкохол, но някои от тях имат и други важни задачи, като модифицирането на ретинол, стероиди и мастни киселини.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В списъка на Световната здравна организация за особено ефективни и безопасни лекарствени средства е включен и фомепизола. Това е животоспасяващо лекарствено средство прилагано при третиране на метанолово или етилен-гликолово отравяне след прекомерен алкохолен прием.
 
Приема се чрез венозна инжекция и попаднало в кръвта, съединението напълно инхибира (потиска) действието на алкохол дехидрогеназата. То силно забавя и въпрепятства процесите, чрез които езнима преобразува алкохол в токсичните му метаболити като гликолати, оксалати, формалдехид и мравчена киселина -  основният виновник за метаболитната ацидоза и зрителните нарушения, свързани с метанолово натравяне.