Американски учени разработили медикамент, който може да бъде успешно използван при лечение на остро отравяне с кокаин, се съобщава в EurekAlert.

 

Милиони хора всяка година попадат в отделенията по токсикология или в центровете за спешна помощ след предозиране с кокаин. Токсиколозите поясняват, че до момента не съществува препарат, който ефективно и бързо да блокира действието на този наркотик. Това отчасти се обяснява с факта, че кокаинът засяга много органи и системи в организма, застрашавайки не само здравето, но и живота на наркозависимите, които са взели по-голяма доза.


Изследователи от Мичиганския и Колумбийския университет са разработили алтернативен подход за лечение на пациенти с остро кокаиново отравяне. Учените успели да стимулират по-бързото разрушаване на кокаиновите молекули, циркулиращи в кръвта и по този начин намалили токсичното му въздействие върху организма.


За основа на новия препарат бил използван ферментът кокаинестераза (CocE), извлечен от бактерии от типа Rhodococcus, които обитават почвата около корените на растението кока.
 

 


Този ензим е способен да разгради кокаина до такива неактивни продукти, каквито и ензима
бутирилхолинестераза, намиращ се в човешкия организъм. Това разграждане, обаче става стотици пъти по-бързо.


Основен недостатък на родококаиновата кокаинестераза е в това, че тя е крайно нестабилна при по-висока температура, каквато е тази на човешкото тяло. Чрез редица биохимични промени, направени под ръководството на Remy Brimчрез ензимът бил направен значително по-устойчив, така че да запази своята активност и при темпрератера от 37°C.


При експерименти проведени с опитни мишки било установено, че кокаинестеразат ефективно разгржда кокаина и елеминирал ефекта от наркотичното опиянение.
 

 

Според авторите на изследването, този ензим притежава потенциал да се превърне в ефективно средство за лечение на пациенти с остро кокаиново отравяне.