Жените с ендометриоза имат повишен риск от развитие на рак на яйчниците, показва проучване, публикувано в сп. The Lancet Oncology. Причината за тази връзка все още не е изяснена.

 
При ендометриоза се получава развитие на тъкани, типични за лигавицата на матката, в други части на тялото – коремна кухина, яйчници, вагина и цервикс. Определя се като едно от най-разпространените гинекологични заболявания при жените в репродуктивна възраст, между 25 и 40 години, чиито причини все още остават загадка. От ендометриоза страдат 10% от момичетата в пубертета, 2-4 % от жените в менопауза. При последните симптомите изчезват постепенно от само себе си.
 
Откритието може да доведе до създаването на по-ефективни скринингови програми, предотвратяващи развитието на раково заболяване при жени в риск, казва водещият изследовател Селесте Лий Пиърс от Университета на Южна Калифорния, Лос Анджелис.
 
Американските учени правят заключения на база преглед на данни на 23 000 жени, 8000 от които са засегнати от инвазивен рак на яйчниците.
 
Около 6500 жени във Великобритания са диагностицирани с рак на яйчниците всяка година. По-малко от половината живеят повече от пет години след поставяне на диагнозата. Фаталните случаи са над 4300 годишно. 
 
Симптомите на рака на яйчниците са трудно идентифицируеми, особено в ранните стадии, което може да доведе до закъсняло поставяне на диагноза. 
NEWS_MORE_BOX
 
Важно е жените да познават признаците и симптомите на рак на яйчниците и да провеждат редовни профилактични прегледи, подчертават експертите. 
 
Симптоми на злокачественото заболяване могат да бъдат оплаквания, свързани с подуване, болки в таза или корема, загуба на апетит, повдигане, нередовна менструация, чести позиви за уриниране. Жени, изпитващи подобни оплаквания в продължение на седмици, е препоръчително да се консултират с гинеколог.
 
Предишно изследване установи, че мутация на участък в гена KRAS при жени с ендометриоза повишава риска от рак на белите дробове и яйчниците.
 
Мутиралият участък води до повишен синтез на белтък, който провокира разпространението на ендометриални клетки, което в някаква степен обяснява повишения риск от рак на яйчниците при жени с ендометриоза.