Развитието на ендометриоза се дължи и на генетичен фактор, твърди научен екип от Йелския университет. Учените откриват мутация в участък на ген, която се среща с висока честотата при жени с ендометриоза. Според тях откритието помага за разбирането на механизмите на заболяването и разработването на скрининг за потенциален риск от него при жените.

При ендометриоза се получава развитие на тъкани, типични за лигавицата на матката, в други части на тялото – коремна кухина, яйчници, вагина и цервикс. Наблюдава се фамилна обремененост при случаите. Ендометриозата се среща при 5-15% от жените в репродуктивна възраст. Има данни, че са засегнати около 70 млн. представителки на нежния пол по света.

Въпреки че заболяването се изучава от десетилетия все още няма яснота относно причините за развитието му. При научно изследване наскоро се установи, че активизирането на гена KRAS при мишки води до ендометриоза, но тази мутация не се откри при жени със заболяването.

Проф. Хю Тейлър, ръководител на Секция за репродуктивна ендокринология и инфертилитет в Катедрата по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина на университета, обаче установява, че мутация на участък в същия ген при жените с ендометриоза има връзка с развитието й. Според изследване на ас.проф. по терапевтична радиология Джоан Уайдас по-рано този видоизменен участък повишава риска от рак на белите дробове и яйчниците.

Мутиралият участък води до повишен синтез на белтък, който провокира разпространението ендометриалните клетки, което до някъде обяснява повишеният риск от рак на яйчниците при жени с ендометриоза.

Видоизмененият ген присъства в 31% от 132 случая на ендометриоза, се установява от  проучването на научния екип. За сравнение честотата му в общата популация е 5,8%.