Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19. С това ваксините за борба срещу ковид в ЕС, които разреши Агенцията, станаха три. 


Решението на Комитета на ЕМА е взето след задълбочана оценка на данните за качество, безопасност и ефективност на ваксината. Така Агенцията гарантира, че ваксината отговаря на стандартите на Европейския съюз и разширява арсенала на ваксини, достъпни за страните-членки в борбата срещу пандемията. 


Ваксината на АстраЗенека може да се прилага над 18-годишна възраст. На Агенцията са предоставени резултати от 4 клинични проучвания от Обединето Кралство, Бразилия и Южна Африка, които показват, че ваксината е безопасна и ефективна за предотвратяване на ковид. 24 хил. души са участвали в проучванията, като тя е била приложена при половината доброволци, а останалите са представлявали контролна група. Ваксината на АстраЗенека също се дава в две дози, като интервалът между първата и втората трябва да бъде между 4 и 12 седмици


Прилагането ѝ показва 59,5% спад на симптоматични случаи на ковид или ефективност срещу коронавирусна инфекция. За сравнение 64 души от 5258 ваксинирани развиват симптоматика на ковид, докато при контролната група това 154 души. За сравнение ефективността на ваксината на Пфайзер е 95%, на Модерна – 94,5%.


Повечето участвали в изпитанията на ваксината на АстраЗенека са на възраст между 18 и 55 години. Въпреки че няма достатъчно данни за възрастните над 55 години, от ЕМА считат, че ваксината може да се използва и при тях. Очаква се повече информация от текущи проучвания, които включват по-голям дял от участници в напреднала възраст. 


Нежеланите реакции отстрана на ваксината са същите като при останалите: болка и чувствителност на мястото на убождане, главоболие, умора, болка в мускулите, общо неразположение, треска, болка в ставите, гадене. 


Безопасността и ефективността на ваксината продължават да бъдат наблюдавани чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС, допълнителни проучвания на компанията и от европейските власти.


Ваксината на АстраЗенека за разлика от РНК ваксините на Пфайзер и Модерна е векторна и използва модифициран друг вирус – аденовирус, за внедряване на протеин на SARS-CoV-2, в резултат на което организмът изгражда своя имунен отговор срещу коронавируса.


Европейската комисия междувременно осигури ограничен достъп до сключения договор с АстраЗенека за доставка на около 400 млн. дози ваксини за ЕС.

 

Източници:

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-covid-19-vaccine-astrazeneca-authorisation-eu

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_302?fbclid=IwAR2VdQy1pRp3CEe4kDsEoFXa_lGlA3AWMrMaSsQtuR5ZW1qG51Geu3foOqA