Европейската агенция по лекарствата (EMA) продължава проучването си относно рисковете от миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната около сърцето) след ваксиниране срещу ковид-19.

 

Причина за това станаха няколко сигнала за миокардит и перикардит след ваксинация с ковид ваксини в Израел, последвани от подобни сигнали от страните в Европа.


 

Проучването на ЕМА стартира през април заради случаи на миокардит в Израел след поставяне на ковид ваксината на Pfizer/BioNTech. Повечето от тези случаи са били леки и са били овладени в рамките на няколко дни. Засегнали са предимно мъже под 30-годишна възраст, а симптомите са се проявили няколко дни след поставяне на втората доза.

 

Сигнали за развитие на миокардит и/или перикардит са постъпили и от държави от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) след четирите разрешени за употреба в Европа ваксини срещу ковид-19 – на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen.

 

ЕМА ще извърши допълнителен анализ, за ​​да заключи дали има причинно-следствена връзка между случаите на миокардит/перикардит и ваксините. За целта европейският лекарствен регулатор е изискал допълнителни данни от производителите на ваксини.

 

Миокардитът и перикардитът са възпалителни заболявания на сърцето, които могат да възникнат след инфекция или при имунни заболявания. Честотата на миокардит и перикардит в страните от Европейското икономическо пространство варира от 1 до 10 случая на 100 000 души годишно.

 

Симптомите на миокардит и перикардит могат да варират, но често включват задух, силен пулс, който може да бъде неравномерен, и болка в гърдите. Обикновено се подобряват от самосебе си или с лечение.

 

От ЕМА приканват здравните специалисти да съобщават всички случаи на миокардит/перикардит и други нежелани реакции при хора, ваксинирани срещу ковид-19.

 

Ваксинираните хора, които получат задух, ускорен сърдечен ритъм или болка в гърдите след ваксинация трябва да се консултират с лекаря си.

 

EMA работи в тясно сътрудничество с други лекарствени регулатори, включително този в Израел, за изготвяне на текущата си оценка, като се проучват и рисковете от тези заболявания при деца.

 

Към края на май случаите на миокардит в страните от Европейското икономическо пространство са били 122 (след поставяне на ваксината на Pfizer), 16 (Moderna), 38 (AstraZeneca) и 0 (Janssen). Дотогава в ЕИП са били поставени около 160 млн. дози Pfizer, 19 млн. дози за Moderna, 40 млн. дози за AstraZeneca и 2 млн. от Janssen.

 

За същия период случаите на перикардит в ЕИП от базата са: били 126 (Pfizer), 18 (Moderna), 47 (AstraZeneca) и 1 (Janssen).

 

Източник:

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccines-update-ongoing-evaluation-myocarditis-pericarditis