Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна ускорена оценка на подаденото от фамацевтичната компания Moderna заявление ваксината ѝ срещу ковид-19 да се прилага при деца.

 

Възоснова на внесени от Moderna данни от клинични проучвания, ЕМА трябва да реши дали да разреши употребата на ваксината при юноши на възраст между 12 и 17 години.


 

Решението на ЕМА се очаква до края на юли, освен ако не възникне необходимост от допълнителни данни.

 

Резултатите от текущото клинично проучване на ваксината с участието на повече от 3200 тийнейджъри показва, че ваксината е безопасна и има 96% ефективност.

 

От Moderna посочват, че по-голямата част от постваксиналните реакции са били с лека до умерена тежест. Най-честите нежелани реакции след втората доза са били умора, главоболие, мускулни болки, отпадналост и студени тръпки.

 

Юношите, участвали в проучването, ще бъдат наблюдавани в продължение на 12 месеца след втората доза, за да се оцени дългосрочната защита и безопасност на ваксината.

 

По-рано през този месец здравните регулатори в САЩ одобриха използването на ковид ваксината на Pfizer при деца на възраст от 12 до 15 години. До дни се очаква и решението на ЕМА за прилагането й при деца в Европа.

 

Понастоящем в България не се прилагат ковид ваксини на деца.

 

EMA позволява ускорена оценка за употребата на лекарства, които са от интерес за опазването на общественото здраве и особено такива, които са терапевтични иновации.

 

Ускорената процедура обикновено отнема 150 дни, а не обичайните 210 дни.

 

Ваксината срещу ковид-19 на Moderna получи разрешение за употреба в рамките на ЕС на 6 януари и в момента се прилага на хора над 18-годишна възраст. Тя се базира на нова технология, използваща само информационна РНК, и се прилага в две дози.

 

Moderna провежда отделно проучване за приложението на своята ковид ваксина при деца на възраст между шест месеца и 12 години.

 

Първата доза от ваксината е била поставена на децата, включени в това проучване, през март. Резултатите от него все още не са оповестени.

 

Междувременно и фармацевтичната компания AstraZeneca провежда проучване за употреба на ковид ваксината ѝ при деца на възраст между шест и 17 години.