Ваксините срещу COVID-19 на фрамацевтичните компании Pfizer-BioNTech и Moderna, биха могли да причинят миокардит и перикардит на сърцето в много редки случаи.

 

До това заключение стигна Европейската агенция по лекарствата, след като проучи връзката между ваксинацията с тези две ваксини и развитието на възпалителни състояния на сърцето.


 

РНК ваксината на Pfizer-BioNTech е известна под търговското название Comirnaty, а тази на Moderna под наименованието Spikevax.

 

Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, а перикардитът е възпаление на лигавицата, която обгражда сърцето. Въпреки че могат да доведат до сериозно заболяване, те често са леки и се повлияват добре от консервативно лечение.

 

Европейският здравен регулатор препоръчва те да се включат като странични ефекти в листовката на двете ваксини, а обществеността да бъде информирана относно този риск.

 

Миокардитът и перикардитът са възпалителни състояния на сърцето. Симптомите могат да варират, но често включват задух, силен сърдечен ритъм, който може да бъде неравномерен (сърцебиене), и болка в гърдите.

 

Лекарствената агенция е извършила задълбочен преглед на 145 случая на миокардит в страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП) при хора, ваксинирани с Pfizer, и 19 случая при ваксинирани с Moderna.

 

Отделно са проучени и 138 случая на перикардит след ваксиниране с Pfizer и 19 случая – след Moderna.

 

Към 31 май 2021 г. в ЕИП са поставени около 177 млн. дози от ваксината на Pfizer и 20 млн. дози от Moderna. Европейската лекарствена агенция е взела под внимание и случаите на възпалителни състояния на сърцето след ваксиниране при хора от целия свят.

 

Преобладаващата част от тях са възникнали при млади мъже в рамките на 14-те дни след ваксинация, но по-често след втората доза.

 

В пет от регистрираните случаи в ЕИП хората са починали. Те са били или в напреднала възраст, или са имали съпътстващи заболявания.

 

Наличните данни показват, че ходът на миокардита и перикардита след ваксинация е подобен на типичния ход на тези състояния, и обикновено се подобрява с почивка или лечение.

 

В случай на задух, силен пулс, сърцебиене и болка в гърдите, ваксинираните трябва да търсят незабавно медицинска помощ, защото могат да бъдат симптоми на миокардит или перикардит.

 

Медицинските лица, които извършват ваксинации, могат да се консултират с кардиолози относно диагностицирането и лечението на тези състояния.

 

От Европейския здравен регулатор посочват, че на този етап не е установена причинно-следствена връзка между развитието на миокардит или перикардит и другите две COVID ваксини, разрешени в ЕИП – на AstraZeneca и Janssen. Въпреки това от ЕМА са изискали допълнителни данни от компаниите, които произвеждат тези ваксини.

 

Европейският здравен регулатор потвърждава, че ползите от всички разрешени ваксини срещу COVID-19 продължават да надвишават рисковете им, като се има предвид рискът от заболяване от COVID-19 и свързаните с него усложнения.