Електронно хапче, което „заблуждава“ мозъка, че стомахът е пълен, може да помогне в борбата със затлъстяването. Революционната разработка прилича на обикновена таблетка, но съдържа в себе си най-модерна технология. 
 
Експерименталното хапче работи на принципа на стомашните пейсмейкъри, които потискат апетита
 
Стомашният пейсмейкър е имплант, който се поставя в стомаха. Устройството работи като изпраща сигнали на хипокампуса в мозъка, който отговаря за регулирането на апетита. Той получава сигнал, че стомахът е пълен и в него няма място за повече храна. 
 
Иновативното хапче може да се погълне с вода и макар цената му все още да не е обявена, се смята, че ще бъде много по-евтино, в сравнение с пейсмейкъра. 
 
След като се погълне, таблетката се контролира външно, с помощта на специално мобилно приложение. Когато няколко минути по-късно хапчето попадне в стомаха, приложението се използва за освобождаването на тънка мрежа. Тя предотвратява попадането му от стомаха в червата.
 
След това върху кожата се поставя мощна магнитна лепенка, която помага за „изтеглянето“ хапчето от страната, където блуждаещият нерв минава в близост до горната част на стомаха. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Когато таблетката усети мускулна контракция, вследствие на попадане на храна в стомаха, започва да изпраща сигнали към мозъка за потискане на апетита. Хапчето, включително и тънката мрежа, се разграждат след около три – четири седмици от стомашните киселини. Те безопасно се отделят организма като отпадък. 
 
Пациентите може да приемат повече таблетки, ако има нужда от загуба на повече килограми
 
През следващата година се очаква устройството да стане част и от клинични изпитвания, съобщава още DailyMail.